Hlavní obsah

Krejčíř stáhl žádost o azyl, může žádat zrušení rozsudků

– Praha

Čech Radovan Krejčíř stáhl v Jihoafrické republice žádost o azyl, a jeho právníci proto žádají Městský soud v Praze, aby nebyl souzen jako uprchlý. Krejčíř by tak mohl dosáhnout zrušení rozsudků vydaných v Česku, uvedla v pondělí večer Česká televize (ČT). Azylové řízení ale také komplikovalo žádost Česka o vydání Krejčíře. V JAR si Krejčíř odpykává 35 let vězení za únos a mučení a čelí dalším obviněním.

Radovan Krejčíř u soudu

Článek

Krejčířova advokátka Karolína Babáková sdělila v dokumentu pro Městský soud v Praze, že Krejčíř podal v JAR zpět vzetí žádosti o udělení azylu. „Podmínky pro vedení trestního řízení jako proti uprchlému nejsou dány,” napsala.

Pokud by soud Babákové vyhověl, Krejčíř by pak podle televize mohl požadovat opakování i pravomocně skončených soudů, tedy kauz podvodů s akciemi Teplárny Otrokovice, vytunelování firmy Technology Leasing a daňového úniku firmy M5, za které dostal souhrnný trest 10,5 roku vězení.

Loni byl také Krejčíř v Česku zatím nepravomocně odsouzen za snahu o vytunelování státního podniku Čepro a přípravu vraždy celníka na 15 let do vězení. Do tohoto trestu se započítávají i jeho dřívější odsouzení.

V případě zrušení rozsudků by se také dostala z exekuce Krejčířova vila za 100 miliónů korun, uvedla ČT. Nemovitost by se ale nevrátila Krejčířově rodině, byla by soudem zablokována do nového verdiktu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám