Hlavní obsah

Afghánistán otevřel diplomatické zastoupení v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afghánistán otevřel diplomatické zastoupení v Rusku, úřadu v Moskvě se v sobotu ujal afghánský chargé d’affairs Džamál Násir Gharval. Informovala o tom agentura DPA. V Afghánistánu od loňského léta vládne radikální islamistické hnutí Tálibán, jehož vládu ale zatím žádná země oficiálně neuznala.

Foto: Stian Lysberg Solum, ČTK/AP

Zástupce Tálibánu Anás Hakkání na jednání v norském Oslu

Článek

Také mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová tento týden uvedla, že „je zatím příliš brzy hovořit o uznání vlády Tálibánu v Afghánistánu“. Akreditaci afghánského diplomatického zástupce potvrdil už koncem března ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Mluvčí afghánského ministerstva zahraničí Moskvě poděkoval za akreditaci, která podle něj přispěje k lepším bilaterálním vztahům.

V předchozích měsících udělily akreditaci diplomatům Tálibánu kromě Ruska také Čína, Pákistán či Turkmenistán, napsal server stanice Hlas Ameriky (VOA). Nicméně ani tyto země oficiálně afghánskou vládu složenou z členů hnutí Tálibán neuznaly.

Tálibán zakázal pěstovat opium

Zahraniční

Podle VOA má Afghánistán nyní ve světě 45 ambasád a dvacet konzulátů. Většinu z nich vedou diplomaté jmenovaní předchozí vládou prezidenta Ašrafa Ghaního, kteří odmítají s Tálibánem spolupracovat. Minulý měsíc se podle VOA zavřela afghánská ambasáda ve Washingtonu a konzuláty v New Yorku a Los Angeles, protože jim došly peníze.

Tálibán vládl Afghánistánu už v letech 1996 až 2001 a k moci se vrátil loni v srpnu poté, co se ze země stáhly mezinárodní jednotky států NATO. Ty tam byly rozmístěny poté, co předchozí vládu Tálibánu svrhla mezinárodní operace vedená Spojenými státy reagující na teroristické útoky z 11. září 2001 na USA. Hnutí Tálibán tehdy odmítlo Američanům vydat vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina, který útoky zosnoval.

Od loňského srpna, kdy se Tálibán znovu chopil moci, s jeho představiteli nicméně západní země udržují kontakt, hlavně ve snaze pokračovat v humanitární pomoci tamním obyvatelům.

Reklama

Výběr článků

Načítám