Hlavní obsah

Tálibán zakázal pěstovat opium

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Radikální hnutí Tálibán, které vloni v létě ovládlo celý Afghánistán, zakázalo v zemi pěstovat mák, uvedla CNN. Z obchodu s opiem mu přitom plynuly velké zisky. Už za své vlády na přelomu tisíciletí však tálibové dokázali produkci opia výrazně omezit.

Foto: Abdul Khaliq, ČTK/AP

Sklizeň opia v afghánské provincii Hílmand

Článek

„Na základě dekretu nejvyššího vůdce Islámského emirátu Afghánistán jsou nyní všichni Afghánci informováni, že pěstování máku je po celé zemi přísně zakázáno,“ plyne z textu nařízení nejvyššího vůdce hnutí Hajbatulláha Achundzady.

„Jestliže někdo poruší toto nařízení, bude celá úroda zničena a s narušitelem zákona se bude zacházet podle práva šaría,“ stojí v dekretu, o němž na tiskové konferenci informovalo afghánské ministerstvo vnitra.

Afghánské opium likvidují i členové Islámského státu

Svět

Dekret zakazuje i produkci a distribuci i dalších drog. Omezit produkci drog požadovalo po Tálibánu dlouhodobě mezinárodní společenství.

Tálibán už jednou pěstovat mák zakázal

Pěstování máku bylo zakázáno v zemi v roce 2000, když se Tálibán snažil získat mezinárodní uznání, čelilo však velkému odporu a po invazi do Afghánistánu hnutí změnilo svůj přístup, a naopak získávalo značné prostředky z kontroly prodeje drog.

V roce 2017, kdy byla produkce opia v zemi na vrcholu, mělo podle OSN hodnotu 1,4 miliardy dolarů. Nyní opět začala stoupat cena opia kvůli ekonomickým problémům země, jejíž prostředky jsou zmrazeny.

Produkce opia v Afghánistánu dosáhla nového rekordu

Svět

K nárůstu cen opia přispívá i to, že se spekulovalo, že bude pěstování máku zakázáno. Například zemědělec z provincie Hílmand, kde se ho pěstuje nejvíc, uvedl, že pěstovat mák musí, aby uživil rodinu, protože je výnosnější než pšenice.

Reklama

Výběr článků

Načítám