Hlavní obsah

Abe a Putin si společně vyrazí na Kurily. Jako turisté

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První společnou cestu na sporné Kurilské ostrovy uskuteční letos v říjnu ruský prezident Vladimir Putin a japonský premiér Šinzó Abe. Informovala o tom ve čtvrtek televize Rossija s odvoláním na agenturu Kjódo s tím, že se oba státníci ve čtvrtek ve Vladivostoku dohodli na pilotním rusko-japonském „turistickém projektu“.

Foto: Tomohiro Ohsumi, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a japonský premiér Šinzó Abe v Tokiu. Archivní snímek

Článek

„Dohodli se, že si spolu zajedou na Kurily,“ napsal server televize vesti.ru. Upozornil, že zatím není jasné, který ze čtyř ostrovů obsazených bývalým SSSR na konci druhé světové války politici navštíví. Projekt by se podle médií měl uskutečnit „v rámci společné hospodářské činnosti“.

Abe ve Vladivostoku naléhal na uzavření mírové smlouvy. „Stávající problémy se musejí překonat. Musíme vyřešit územní problémy a urychlit proces uzavření mírové smlouvy,“ řekl.

Putin slíbil, že Moskva bude usilovat o uzavření mírové smlouvy, „i kdyby to bylo jakkoli složité“.

Online přenos otevření linek na zpracování ryb

Upozornil zároveň, že nejde pouze o bilaterální vztahy, ale také o bezpečnost a zájmy dalších zemí. „Musíme přihlížet k závazkům Japonska vůči dalším zemím včetně USA,“ řekl.

Poradce ruského prezidenta Jurij Ušakov po jednání politiků mezi čtyřma očima, které se konalo na okraj ekonomického fóra, potvrdil, že Putin a Abe hovořili o mírové smlouvě. „Všechno zůstává zhruba ve stejném stavu. Jednání ve formátu, který se osvědčil, bude pokračovat,“ řekl.

Na mírovou smlouvu se čeká
Japonsko usiluje o čtyři ostrovy: Kunašir, Šikotan, Iturup a Habomai, které označuje za „severní území“
V roce 1956 bývalý SSSR a Japonsko podepsaly společnou deklaraci. Moskva se tehdy zavázala k možnosti navrácení dvou ze čtyř ostrovů po podpisu mírové smlouvy
Rusko a Japonsko dosud nepodepsaly mírovou smlouvu
Moskva trvá na tom, že územní svrchovanost Ruska je na Kurilských ostrovech nezadatelná

Nelibost Tokia přitom ve čtvrtek vyvolalo otevření továrny na zpracování ryb na ostrově Šikotan, které online sledoval z Vladivostoku Putin. Japonsko sice oficiálně neprotestovalo, avšak oznámilo, že podnikne „náležitou odpověď“.

Putin a Abe se setkali letos v červnu na okraj summitu G20 v japonské Ósace. Moskva však tehdy jednání o předání Japonsku dvou ze čtyř ostrovů odmítla. Za jeden z důvodů experti označují obavy Ruska ze sblížení USA a Japonskem a rozmístění amerických zbraní v Japonsku. Zároveň prý hrozí zhoršení vztahu ruských obyvatel k politickému vedení země kvůli kompromisu s Japonskem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám