Hlavní obsah

Rusové žijící na Kurilách odmítají předání ostrovů Japonsku

Drtivá většina Rusů žijících na Jižních Kurilách je pro to, aby tyty ostrovy zůstaly Rusku. Vyplývá to podle ředitele státní agentury VCIOM z průzkumu, podniknutého tento měsíc na ostrovech Kunašir, Iturup a Šikotan, na něž stále vznáší nároky Japonsko. Územní spor i desítky let po skončení války brání uzavření mírové smlouvy mezi oběma státy.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Kurilské ostrovy

Článek

„Průzkum potvrdil, že stanovisko obyvatel jihokurilských ostrovů je jednoznačné a že pro ně neexistuje spor o to, komu ostrovy patří: je to ruské území podle názoru 96 procent dotázaných,“ prohlásil ředitel VCIOM Konstantin Obramov podle agentury Interfax na mimořádném zasedání oblastního sněmu na ostrově Sachalin, pod který Kurily spadají.

Otázka zadaná v průzkumu zněla, zda sporné ostrovy má Rusko předat Japonsku. A odpověď 7695 dotázaných místních obyvatel podle šéfa státní agentury vyzněla jako vzácný případ názorové shody, a sice na tom, že Rusko si má ostrovy ponechat. V jednotlivých věkových kategorií se tato shoda pohybovala od 92 po 97 procent.

Jihokurilské ostrovy Kunašir, Iturup a Šikotan a ostrůvky Habomaj obsadili sovětští vojáci na konci druhé světové války. Nehostinné, nerovnoměrně osídlené ostrovy se skromnou vegetací a subarktickým klimatem Japonsko označuje za "severní teritorium" a tvrdí, že Rusko je "okupuje". Z Moskvy naopak zaznívá, že Tokio svým postojem zpochybňuje výsledky druhé světové války, v níž bylo Japonsko poraženo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám