Hlavní obsah

Německo zahájilo výcvik ukrajinských vojáků pro ovládání tanků Leopard 2

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá armáda zahájila v pondělí ve vojenském výcvikovém prostoru u dolnosaského města Münster trénink ukrajinských vojáků pro ovládání tanků Leopard 2 a bojového vozidla pěchoty Marder, píše server týdeníku Der Spiegel. Výcvik by měl trvat šest až osm týdnů.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Tanky Leopard 2

Článek

V „turbovýcviku“, jak píše Der Spiegel, se ukrajinští vojáci naučí nejen základy ovládání, ale procvičí si také interakce bojových tanků.

Výcvik přitom běžně trvá několik let. Pokud vše půjde podle plánu, ukrajinské síly by měly na frontě začít tanky Leopard využívat na konci března, poznamenal týdeník.

Mnozí z ukrajinských vojáků, kteří se nyní cvičí na německých tancích, mají za sebou boje u Bachmutu, píše Spiegel.

Výcvik na Leopardech je jen jednou částí různých výcvikových programů pro ukrajinské vojáky v Německu.

Podle informací Spiegelu bylo od začátku války v únoru v různých kasárnách vycvičeno asi 1500 ukrajinských vojáků na zbraňových systémech, jako je systém protivzdušné obrany Gepard nebo samohybná houfnice 2000, kterou Německo později Ukrajině dodalo.

Záměr poskytnout Ukrajině tanky Leopard oznámila spolková vláda letos 25. ledna. Celkem by jich mělo být 31, Německo dodá 14 tanků, zbytek partnerské země.

Velká Británie také trénuje

Ve Velké Británii se navíc ukrajinští vojáci cvičí na britských bojových tancích Challenger 2, jak oznámil britský premiér Rishi Sunak.

Výcvik začal minulý týden. „Je to dobré vozidlo a stane se významnou posilou na bojišti,“ řekl Zelenskyj a poděkoval Británii za vojenskou pomoc.

Německý ministr obrany navštívil Kyjev a slíbil Ukrajincům Leopardy 1

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám