Hlavní obsah

Strop si Berlín nestanovil, přijme všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo chce přijmout všechny uprchlíky z Ukrajiny bez ohledu na jejich národnost. Horní hranice nebude stanovena, uvedla ministryně vnitra Nancy Faeserová (SPD). „Chceme zachraňovat životy. To nezávisí na pasu,“ řekla Faeserová nedělníku listu Bild am Sonntag.

Foto: Frank Jordans, ČTK/AP

Uprchlíci na berlínském hlavním vlakovém nádraží.

Článek

„Poprvé všechny státy EU přijímají válečné uprchlíky, zejména naši východní sousedé. Je to úplně jiná situace, než jakou jsme dosud v Evropě zažívali,“ dodala ministryně, která v sobotu zavítala do přijímacího střediska na berlínském hlavním nádraží.

Mluvčí ministerstva vnitra znovu upozornil, že skutečný počet válečných uprchlíků přicházejících do Německa může být podstatně vyšší, protože údaje spolkové policie podchytí jen část z nich, a to i kvůli ne­existujícím hraničním kontrolám.

Finsko čeká příliv Rusů

Válka na Ukrajině

Ministr dodal, že nedojde ke „ztrátě kontroly“ vstupu jako během uprchlické krize v roce 2015: „Samozřejmě se nyní pozorněji díváme na to, kdo do Německa přichází. Spolková policie posílila kontroly na hranicích. To nám také umožňuje rychlejší registraci osob. Jedno je ale také jasné: nyní chceme pomáhat rychle a nebyrokraticky.“

Reklama

Výběr článků

Načítám