Hlavní obsah

Sovětské koncentrační tábory byly lepší než ty německé, perlil Putinův propagandista

Prokremelský televizní moderátor Vladimir Solovjov v ruské státní televizi vysvětloval, proč byly sovětské koncentrační tábory lepší než německé. Ty sovětské totiž podle něj uznávaly lidskou individualitu.

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Solovjov

Článek

„V sovětských pracovních táborech věděli, jak se jmenuješ a na základě jakého zákona jsi uvězněn. Byl jsi jednotlivec. V německých koncentračních táborech jsi neměl individualitu,“ prohlásil.

Podle něj bylo cílem sovětského tábora převychovat, kdežto „německý a evropský koncentrační tábor měly za cíl zničit tě jako člověka a poté tě rozložit na součástky“.

Zmínil také, že nyní „následovníci nacistické ideje Evropy“ mluví o Rusech jako o skřetech a nevidí je jako individuality, jako lidi. V tom spatřuje dehumanizaci a popření práva být sami sebou.

„Ukrajina, která onemocněla nacismem, nás nevidí jako lidi. Pro ně jsme orkové, rašisti (ruští fašisti, pozn. red.), ale stále je litujeme. Stále je bereme jako naše, ale ztracené. Nenávidíme hřích, ale ne hříšníka. To je, proč vyhrajeme. Protože vidíme lidi. Bojujeme za jejich duše,“ uzavřel.

Vladimir Solovjov je prokremelský televizní moderátor v ruské státní televizi Rossija 1. Je podporovatelem ruské „vojenské operace“ na Ukrajině, jak Kreml označuje invazi do sousední země.

Označování Ukrajinců a jejich podporovatelů za nacisty používá ruská propaganda opakovaně. Snahou o „denacifikaci“ se snaží Rusové obhajovat svůj nevyprovokovaný vpád do sousední země.

V dubnu Solovjov v jednom svém pořadu zmínil Českou republiku, když prohlásil: „Podívejte se na Čechy, stejně jako opravovali a připravovali těžkou techniku pro nacistické Německo, teď dělají to samé pro Ukrajinu.“

Den před ruskou invazí Ruska na Ukrajinu se Solovjov ocitl na sankčním seznamu Evropské unie, mimo jiné mu byl zabaven majetek za osm milionů eur.

Bezpečnostní poradce Bílého domu: Není důvod doufat v Putinovu ochotu ukončit válku

Zahraniční

Putin vyznamenal odsouzeného pětinásobného vraha, který zahynul na Ukrajině

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám