Hlavní obsah

Slunce, moře a žádné sankce aneb Kam jezdí Rusové na dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco na Ukrajině zuří válka, statisíce Rusů hledají destinace na letní dovolenou. Země, kde mohou strávit prázdniny či dovolenou, na tom dost vydělají, místní ale pobyt ruských vyděděnců mnohdy neschvalují.

Foto: Profimedia.cz

Ubytování všeho druhu pro turisty nabízejí na Krymu penziony i hotely. Slibují přitom příznivé ceny

Článek

Sankce kvůli ruské invazi na Ukrajinu, slabý rubl a zákazy vydávání víz Rusům znamenají, že mnoho běžných středostavovských rodin podle webu Politico bude trávit letní měsíce na svých „dáčách“ (chatách), ti bohatší ale nepřestávají hledat slunné destinace.

Foto: Jan Daněk, Novinky

Turecko – pláž v Kappadokii

Jednou z tradičních zemí, kde Rusové trávili a bez ohledu na válku na Ukrajině stále tráví dovolenou, je Turecko.

Termín „země rozkročená mezi Východem a Západem“, který se tak často objevuje v cestopisech, dostal po ruském vpádu na Ukrajinu nový význam. To když Turecko jako členský stát NATO nabídlo a fakticky projevilo napadené zemi podporu, ale zároveň odmítlo uvalit sankce na Rusko.

V Turecku i nový domov

Do Turecka začaly proudit peníze, protože Rusové začali přesouvat svá aktiva do zahraničí. Je to také jedna z mála destinací, která nemá zakázané lety z Ruska.

V první polovině roku vzrostly Turecku příjmy z cestovního ruchu o více než čtvrtinu na 21,7 miliardy dolarů a podíl na tom mají i Rusové. Očekává se, že zemi jich letos navštíví až sedm milionů.

Foto: Ondřej Paloncy, Právo

Antalya nabízí kromě moře i množství antických památek

Někteří se dokonce rozhodli zůstat – v současnosti má povolení k pobytu až 145 tisíc Rusů. Unikli riziku odvodu, ale sdílejí svou novou domovskou zemi s desítkami tisíc Ukrajinců, kteří uprchli před válkou.

Gruzie – země (ne)zaslíbená

Gruzie má mezi Rusy tu nejlepší pověst ohledně pohostinnosti, jídla i přírodních krás. Hrnou se na tamní černomořské pláže, do zasněžených hor i módního Tbilisi. Jen v roce 2022 Gruzii navštívilo více než 1,1 milionu Rusů, o rok dříve to bylo pouhých 200 000. Jejich počet roste ještě víc poté, co se v květnu uvolnila pravidla zakazující přímé lety.

Foto: Twitter Salome Zourabišvili

Gruzínci protestují v přístavu Batumi proti přistání lodi Astoria Grande s ruskými turisty na palubě

Mnozí místní obyvatelé ale s tímto směřováním nesouhlasí. V březnovém průzkumu pouze čtyři procenta z 1500 dotázaných uvedla, že Rusové jsou v Gruzii vítáni. Čtvrtina řekla, že Rusové jsou tolerováni kvůli penězům, které při návštěvě utrácejí.

Více než třetina dotázaných ale trvala na tom, že by měl být ruským turistům zakázán vstup, dokud se Moskva nevzdá kontroly nad okupovanými regiony Abcházie a Jižní Osetie, které tvoří přibližně pětinu gruzínského území.

Thajská párty může trvat měsíc

V případě Thajska nejde pro Rusy jen o nablýskaná luxusní letoviska a plážové párty. Přitažlivost této země má pro ně hodně společného s měsícem bezvízového styku, který mohou využít.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Thajsko je levnou a zejména velmi autentickou destinací s přátelskými lidmi a skvělou gastronomií

Počet Rusů, kteří navštívili Thajsko, za poslední rok vystřelil o více než tisíc procent. Oficiální thajské statistiky uvádějí, že jen za první pololetí letošního roku do země vycestovalo 791 574 Rusů. Zvláštní „příliv“ pak zaznamenal Phuket, kde téměř polovinu všech vil, které se tam od ledna prodaly, koupili právě Rusové.

Emiráty pro bohaté

Na nejblyštivější destinaci ze všech, Spojené arabské emiráty, mají jen bohatí Rusové, kteří jezdí na nákupy do opulentních nákupních center v Dubaji. Počet Rusů, kteří létají do země Perského zálivu, se loni zvýšil o 63 procent.

Foto: Abdel Hadi Ramahi, Reuters

Pohled na Dubaj s nejvyšší budovou světa Burdž Chalífa

Rusové se do pouštního města i stěhují, protože se tam cítí lépe než v západních metropolích, kde jsou všudypřítomné symboly podpory válkou zničené Ukrajiny.

Na Krym se teď už bojí

Rusové s běžným zaměstnáním si exotické destinace nemohou dovolit. Donedávna mnoho z nich mířilo na ukrajinský poloostrov Krym, který od roku 2014 Rusko okupuje. Kupovali si tam chaty, nebo aspoň pobytové lázeňské balíčky na břehu Černého moře. Série výbuchů a tvrzení Kyjeva, že Krym opět brzy přejde pod ukrajinskou správu, je teď ale od této destinace odrazuje.

Kouř u Krymského mostu. Rusové tvrdí, že Ukrajinci zaútočili raketami

Zahraniční

Kvůli válce a uzavření vzdušného prostoru na anektovaný poloostrov vede jediná cesta přes Krymský most (Kerčský most), který ale byl opakovaně terčem ostřelování. Ukrajinské síly tak chtěly narušit zásobování z Ruska.

Výsledkem jsou poloprázdné hotely, a to navzdory slevám i masivní reklamě. Podle majitelů ubytovacích zařízení je situace ve skutečnosti ještě horší, než úřady přiznávají.

Rusko slibuje odvetu za Krymský most. Tvrdí přitom, že se nic nestalo

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám