Hlavní obsah

Rusko slibuje odvetu za Krymský most. Tvrdí přitom, že se nic nestalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské ministerstvo zahraničí reaguje na sobotní ukrajinské útoky na Krym. Prý nezůstanou bez odezvy. Oznámila to v sobotu odpoledne mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. Gubernátor tamní oblasti přitom dřív informoval, že dým, který se od mostu line, je ruská „kouřová clona“.

Foto: Reuters

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová

Článek

„Důrazně odsuzujeme tyto teroristické útoky. Krymský most je objektem čistě civilní infrastruktury, útoky na něj jsou nepřijatelné. Takovým útokům je vystaven již od loňského podzimu. Ty mimo jiné vedly k úmrtí civilistů,“ uvedla Zacharovová.

Dodala, že Ukrajinci se snaží útoky na civilní objekty nahradit svou „neschopnost změnit situaci na frontě“.

Při sestřelení jedné z ukrajinských raket Rusové odhalili pozici svého systému protivzdušné obrany, informuje Nexta na sociální síti X.

Okupanty dosazený gubernátor krymské oblasti Sergej Aksjonov přitom v sobotu dopoledne na svém telegramovém účtu informoval, že Rusové sestřelili dvě ukrajinské rakety, Krymský most však zasažen nebyl a kouř, který je vidět na videích, jež se šíří sociálními sítěmi, je pouze „kouřová clona“.

Ukrajinci považují Krymský most, který byl postaven po anexi Krymu, za nelegální stavbu, a tudíž legitimní cíl.

Výbuchy pokračují

Už od sobotního rána jsou v Kerčském zálivu u Krymského mostu hlášeny výbuchy. Dopoledne okupanty dosazený gubernátor krymské oblasti Sergej Aksjonov informoval, že Rusové sestřelili dvě ukrajinské rakety, odpoledne přidal informaci o jedné další sestřelené raketě.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu brzy ráno uvedlo, že ruská armáda v noci odrazila útoky 20 ukrajinských dronů na objekty na Krymském poloostrově. Čtrnáct z nich údajně sestřelily systémy protivzdušné obrany a dalších šest dronů bylo zneškodněno elektronicky. Kyjev podíl na útocích ani nepotvrdil, ani nevyvrátil.

Kouř u Krymského mostu. Rusové tvrdí, že Ukrajinci zaútočili raketami

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám