Hlavní obsah

Slovenští lékaři nebudou sloužit na pohotovosti

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Slovenští lékaři od druhého května nenastoupí na pohotovostní služby, aby tím dali najevo svou nespokojenost s poměry ve slovenském zdravotnictví. V úterý to oznámil předseda stávkového výboru Marian Kollár.

Článek

Zdravotníci budou tímto způsobem pokračovat ve ostré stávce, kterou přerušili minulý pátek. "To, že nenastoupíme do pohotovostních služeb je striktním dodržování zákoníku práce. Většina lékařů už má vyčerpaný maximální počet nadčasových hodin, tedy nemohou nastupovat do dalších služeb," uvedl Kollár. Lékaři dostávají za nadčasovou hodinu necelých 40 slovenských korun.

Ostrou stávku, do níž se zapojilo asi 6 tisíc lékařů a sestřiček po celém Slovensku, zdravotníci přerušili minulý pátek a přešli do stávkové pohotovosti. [celá zpráva

Mezi tím ministr zdravotnictví Rudolf Zajac oznámil, že v osmi fakultních nemocnicích dojde do konce roku ke zvyšování mezd o 20 procent. Zdravotníci se s tímto příslibem neuspokojili a požadují celkové dofinancování zdravotnictví a zastavení transformace zdravotnických zařízení na akciové společnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenští a polští zdravotníci stávkují

Většina polských lékařů a zdravotních sester v pátek stávkuje. Přijímají jen akutní případy, plánované zákroky byly přeloženy na jiné termíny. Na Slovensku...

Výběr článků

Načítám