Hlavní obsah

Soud zakázal bratislavským zdravotníkům stávkovat

Právo, Novinky, ČTK, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Soud zakázal předběžným opatřením bratislavským zdravotníkům pokračovat ve stávce za vyšší mzdy. Ve čtvrtek to oznámil slovenský ministr zdravotnictví Rudolf Zajac. Na verdikty soudů čekají i ředitelé stávkujících nemocnic v Martině a Prešově, kteří zastavení protestů požadovali.

Článek

Bratislavští zdravotníci zahájili před týdnem stávku za zvýšení mezd a celkové zlepšení situace ve slovenském zdravotnictví. Postupně se k nim přidali lékaři a zdravotníci v jiných částech Slovenska. [celá zpráva] Lékaři požadují zvýšení platů o čtvrtinu.

V nemocnici ve slovenském Martině ve čtvrtek zdravotníci dvoudenní stávku dočasně ukončili. Případné obnovení stávky bude záviset na výsledcích jednání s vedením nemocnice, které se má uskutečnit v úterý a na němž se má hovořit o platech zdravotníků.

Do stávky se zapojilo 6 tisíc lidí

V Prešově se ve čtvrtek mezi zdravotníky a vedením nemocnice jednalo. Ředitel tamní kliniky zareagoval na jejich ultimátum a souhlasil se setkáním, na němž se obě strany dohodly na dalším průběhu stávky a zajištění zdravotní péče.

Vláda se stávkujícími jednat nehodlá. Ministr zdravotnictví Rudolf Zajac jim vzkázal, aby se se svými požadavky obraceli na ředitele nemocnic a premiér Mikuláš Dzurinda tvrdí, že jde o pracovněprávní spor, do něhož vláda zasahovat nemůže.

V současnosti stávkuje už přes 6 tisíc zaměstnanců asi dvaceti nemocnic. Po dobu stávky poskytují nemocnice pouze naléhavou zdravotní péči. Zdravotníci chodí řádně do práce bez nároku na mzdu.

Reklama

Související témata:

Související články

Bratislavští lékaři zahájili stávku

Ve čtvrtek v půl čtvrté odpoledne vstoupili lékaři a zdravotnický personál bratislavské Fakultní nemocnice do časově neomezené stávky. Na Slovensku se jedná...

Slovenští a polští zdravotníci stávkují

Většina polských lékařů a zdravotních sester v pátek stávkuje. Přijímají jen akutní případy, plánované zákroky byly přeloženy na jiné termíny. Na Slovensku...

Výběr článků

Načítám