Hlavní obsah

Zdanění tichého vína ve Sněmovně narazí. K odporu lidovců se přidala opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spor o zavedení spotřební daně na tiché víno štěpí vládní koalici. Rozhodně proti ní vystupují lidovci v čele s vicepremiérem Marianem Jurečkou a ministrem zemědělství Markem Výborným. Pokud by vláda přes jejich odpor návrh na zdanění vína poslala do Sněmovny, nemusela by tam s ním uspět. Obě opoziční hnutí ANO a SPD totiž daň odmítají a jejich poslanci by spolu s lidovci tvořili při hlasování většinu.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Jednání Poslanecké sněmovny. Na snímku předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Článek

„Udělat z České republiky skoro jedinou vinařskou zemi v EU, která zatíží tiché víno spotřební daní, je vyloženě nekompetentní návrh. Spotřební daň je spojena s velkou mírou administrativy a nákladů, která by zdražila tuzemskou produkci vína a v konečném důsledku znamenala konec mnoha rodinných vinařství, méně turistického ruchu a postupnou proměnu naší krajiny,“ sdělila Novinkám předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová.

Už tak je podle ní u nás výroba vína s ohledem na geografickou polohu nákladnější než v jižnějších státech, které své vinaře navíc velmi důsledně podporují.

Lidovci opět torpédují spotřební daň na víno

Ekonomika

„Jako člověk, který se většinu svého profesního života pohyboval ve Finanční správě, navíc vím, že žádný velký rozpočtový přínos by zavedením této obtížně a nákladně spravovatelné daně nenastal. Jakékoliv izolované řešení, které nebude platit pro všechny členské země EU, ale bude postihovat jen vinaře z ČR, by mělo být mimo seriózní debatu,“ odmítla záměr většiny koaličních stran Schillerová.

Anketa

Mají mít podle vás vinaři na tiché víno výjimku ze spotřební daně ?
Ano
23,3 %
Ne
76,7 %
Celkem hlasovalo 6372 čtenářů.

Proti zavedení spotřební daně u vína je i SPD. „Ochrana našich vinařů před zahraniční konkurenci, která má ve svých zemích často vyšší státní podporu, dotace i výhodnější daňové podmínky. České a moravské vinařství hraje důležitou úlohu nejen v ekonomice a zaměstnanosti, ale i v oblasti ochrany a zvelebování přírody a krajiny a přispívá k rozvoji našeho cestovního ruchu,“ shrnula postoj hnutí jeho poslankyně Lucie Šafránková.

Sociální demokraté, kteří jsou nyní mimo Sněmovnu, chtějí podle svého předsedy Michala Šmardy stejné zdanění vina u nás i v ostatních zemích EU. „Musíme prosadit, aby nebyli rakouští, němečtí nebo slovenští vinaři zvýhodněni proti českým,“ prohlásil Šmarda.

Výborný: spotřební daň by znevýhodnila tuzemské vinaře

Ekonomika
Související témata:
spotřební daň z tichého vína

Výběr článků

Načítám