Hlavní obsah

Rusko uspořádalo vojenskou přehlídku. Počasí se na ní vyřádilo, tank byl jen historický

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Na Rudém náměstí v Moskvě se ve čtvrtek konala tradiční vojenská přehlídka k 79. výročí vítězství nad nacistickým Německem. I když se konala za mimořádně nepříznivého počasí, kdy občas chumelilo, na závěr přelétla letadla. Tato přehlídka je v posledních patnácti letech především snahou ukázat sílu ruské armády. Opět ale na Rudém náměstí chyběly mnohé moderní zbraně, neobjevily se žádné tanky ani bojová vozidla pěchoty, protože zřejmě byly na frontě.

Živě: Vojenská přehlídka z Rudého náměstíVideo: AP

 
Článek

Ministr obrany Sergej Šojgu před začátkem uvedl, že se přehlídky zúčastní přes 9000 lidí a předvede se 75 kusů nejrůznějších typů bojové techniky.

Defilé techniky tradičně zahájil průjezd druhoválečného tanku T-34, za nímž jela terénní vozidla Tigr M. Tanky a bojová vozidla pěchoty však podobně jako loni chyběly. Objevily se jen kolové transportéry na platformě Bumerang. Vidět byly především opancéřované automobily Ural nebo Kamaz 4×4, což opět působí dojmem, že veškerá funkční pozemní technika je nasazená na frontě a není možné ji prezentovat.

Naopak nechyběla raketová technika. Ukázána byla vozidla převážející taktické balistické rakety Iskander, rakety systému protivzdušné obrany S-400 Triumf či vozidla převážející strategické balistické rakety JARS, které tvoří jádro ruských sil jaderného odstrašení. Zda převážely rakety, ale jasné není.

Závěr přehlídky patřil letectvu. Společně prolétly bojové letouny akrobatických skupin Russkije viťazi létajících na Su-30SM a Striži na strojích MiG-29. Závěr patřil šesti bitevníkům Su-25, které vypustily dým v barvách ruské trikolóry. Vrtulníky neletěly.

V Moskvě, kde je chladno, bylo po většinu dopoledne zataženo nízkou oblačností a padal déšť se sněhem. Teploty se pohybovaly kolem nuly.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ruská přehlídka ke Dni vítězství v Moskvě

Putin ocenil vojáky bojující na Ukrajině

Krátce po 9.30 moskevského času (8.30 SELČ) dorazili na tribuny nejvyšší představitelé politického a církevního života, například Dmitrij Medveděv či Sergej Lavrov a další.

Ruský prezident Vladimir Putin při projevu řekl, že se Západ snaží překroutit pravdu o druhé světové válce kvůli své koloniální politice. Podle ruského prezidenta je revanšismus součástí politiky západních elit. Rusko udělá vše pro to, aby zabránilo globálnímu konfliktu.

Putin současně ocenil spojence z druhé světové války: „Rusko nikdy nesnížilo význam druhé fronty, oceňuje všechny členy protihitlerovské koalice.“ Současně však uvedl, že pro wehrmacht pracovala celá Evropa.

Poprvé se účastní přehlídky i vojáci, kteří se zapojili do války na Ukrajině, uvedl TASS, přičemž použil ruské označení Speciální vojenská operace. „Všichni účastníci Speciální vojenské válce na Ukrajině jsou naši hrdinové,“ řekl Putin. Mnozí tito vojáci měli několik vyznamenání.

Minuta ticha uctila oběti velké vlastenecké války, ale i padlé v ruské agresivní válce proti Ukrajině. „Za Rusko, za vítězství,“ zvolal na konci projevu Putin.

KOMENTÁŘ: Historii nelze změnit – Alex Švamberk

Komentáře

Výběr článků

Načítám