Hlavní obsah

KLDR před schůzkou Kima s Putinem ukázala svaly. Vypálila dvě balistické rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Krátce před středeční schůzkou severokorejského vůdce Kim Čong-una s ruským prezidentem Vladimirem Putinem poslal Pchjongjang „pozdrav“ do Japonského moře v podobě dvou balistických raket krátkého doletu. Agentura Jonhap to považuje za ukazování svalů před schůzkou. Jižní Korea poté oznámila, že v Soulu uskuteční velkou vojenskou přehlídku.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Záběry odpálení severokorejských balistických raket před setkáním Kima s Putinem

Článek

Severní Korea ve středu odpálila směrem do Japonského moře dvě balistické rakety krátkého doletu, uvedl jihokorejský spojený štáb. Odpáleny byly mezi 11:43 a 11:53 místního času (4:43 až 4:53 SELČ). Uletěly 650 kilometrů a dopadly do Japonského moře vně japonské výlučné ekonomické zóny.

Jihokorejský štáb to podle agentury Jonhap označil za „významnou provokaci“, která porušuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Podobné testy balistických raket Pchjongjang provádí pravidelně, ačkoli mu to rezoluce zakazují.

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin a Kim Čong-un při prohlídce Kosmodromu ve Vostočném

Dodávky zbraní z KLDR do Ruska by byly obrovskou chybou, varovala americká viceprezidentka

Svět

Nejméně dvě střely směrem do Japonského moře KLDR odpálila také 30. srpna a 2. září vypálila střelu s plochou dráhou letu.

Středeční test KLDR provedla jen krátce před chystanou schůzkou severokorejského vůdce Kim Čong-una s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Kim a Putin se setkali na ruském kosmodromu Vostočnyj na Dálném východě, uvedla agentura TASS.

Předpokládá se, že oba státníci budou jednat mimo jiné o dodávkách severokorejských zbraní a munice Moskvě, která by je mohla použít ve válce na Ukrajině.

Po odpálení raket oznámilo jihokorejské ministerstvo obrany, že se 26. září při příležitosti 75. výročí vzniku Korejské republiky uskuteční poprvé po deseti letech v Soulu velká vojenská přehlídka. Účastnit se jí bude na 4000 vojáků a 170 kusů techniky včetně tanků K2 a předvedena bude i nová vysoce výkonná raketa nebo útočné drony, uvedla agentura Jonhap.

Kim přijel za Putinem obrněným vlakem, jednat se bude o dodávkách zbraní

Zahraniční

Výběr článků

Načítám