Hlavní obsah

Kim přijel za Putinem obrněným vlakem, jednat se bude o dodávkách zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v úterý přijel obrněným vlakem do Ruska na Východní ekonomické fórum ve Vladivostoku. Tam se možná už v úterý má sejít s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Poprvé po čtyřech letech opustil území své země.

Foto: KCNA, Reuters

Kim Čong-un ve svém obrněném vlaku před odjezdem do Vladivostoku

Článek

Protože s Kimem přijeli i představitelé armády, zřejmě se bude jednat o dodávkách munice, která Rusku chybí na frontě. Kreml před schůzkou vzkázal do Spojených států, že jej nezajímají hrozby Washingtonu sankcemi, aby Rusko nekupovalo severokorejské zbraně.

Severokorejská státní tisková agentura KCNA v pondělí potvrdila, že Kim vyjel vlakem z Pchjongjangu a míří do Vladivostoku, kde by se měl sejít s Putinem. Zveřejnila fotografii jeho odjezdu z Pchjongjangu, kde do vlaku přicházel po červeném koberci. Do Ruska měl podle agentur přijet v úterý časně ráno přes přechod Chasan. Doprovázejí ho představitelé zbrojního průmyslu, armády a vlády.

Termín schůzky s Putinem zatím zůstává nejasný. Zatímco některé zdroje hovoří již o úterý, mluvčí Kremlu obecně uvedl, že k ní dojde v nejbližších dnech.

Foto: KCNA, ČTK/AP

Kim před odjezdem vlaku z Pchjongjangu do Vladivostoku

„Očekáváme pokračování jednání o dodávkách zbraní mezi Ruskem a KLDR během Kim Čong-unovy cesty do Ruska,“ uvedla mluvčí bezpečnostní rady Bílého domu Andrienne Watsonová .

Podle dřívějších informací listu The New York Times bude Putin od Kima žádat dělostřelecké granáty a protitankové střely. Severokorejský vůdce bude zase usilovat o pokročilé technologie pro satelity a ponorky s jaderným pohonem, o potravinovou a energetickou pomoc a také o podporu na mezinárodní scéně. Washington soudí, že potřeba kupovat zbraně od KLDR je důkazem selhání ruské invaze na Ukrajinu.

V delegaci není jen ministr zahraničí Čcho Sun-hui, ale také vysocí straničtí představitelé mající na starosti obranný průmysl a ozbrojené síly včetně ředitele odboru pro výrobu munice Čo Čun-rjonga .

„Přítomnost Čo Čun-rjonga naznačuje, že Severní Korea a Rusko uzavřou nějakou dohodu o nákupu munice,“ řekl listu The Guardian expert na KLDR Michael Madden ze Stimsonova centra.

Neočekává se však, že by Rusko dodalo KLDR vyspělé zbraně. „Je nepravděpodobné, že by Putin poskytl Kimovi technologii pro miniaturizaci jaderných hlavic nebo jaderné pohony pro ponorky, protože ani zoufalá válečná mašinérie nemění klenoty z vojenské koruny za starou munici,“ řekl profesor Leif-Eric Easley ze soulské univerzity Ewha .

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Nádraží ve Vladivostoku ještě před Kimovým příjezdem

Americké ministerstvo v pondělí varovalo, že by dohoda o dodávkách zbraní mohla spustit americké sankce. Mluvčí resortu Matthew Miller Putina označil za zoufalého, když jede přes celou zemi žebrat o pomoc u vyvrhele světového společenství: „Připomenu oběma zemím, že jakýkoli transfer zbraní ze Severní Koreje do Ruska by byl porušením několika rezolucí Rady bezpečnosti.“

Rusko se na schůzku dívá pragmaticky. „Jak víte, když naplňujeme vztahy s našimi sousedy včetně Severní Koreje, jsou pro nás důležité zájmy našich dvou zemí, a ne varování z Washingtonu. Soustředíme se na zájmy našich svou zemí,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Narážel tím na výzvu USA, aby Moskva zbraně od Pchjongjangu nekupovala.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (vlevo) a ruský prezident Vladimir Putin ve zpravodajském vysílání na vlakovém nádraží v jihokorejském Soulu v úterý 12. září

Pro Kima je to první zahraniční mise od začátku pandemie covidu-19, během níž KLDR zcela uzavřela své hranice. Schůzka by se měla odehrát ve Vladivostoku, kde je Putin přítomen na ekonomickém fóru, jež skončí ve středu. Právě ve městě na samém východě Ruska se Kim s Putinem sešli i v roce 2019.

Podle serveru BBC News má Kimův vlak 20 neprůstřelných vagonů, je těžší než běžné železniční soupravy a jeho rychlost je okolo 50 kilometrů v hodině. Kvůli pomalému tempu odhadla britská stanice dobu jeho cesty z ruské hranice do Vladivostoku na pět hodin.

„Jsme povinováni dobrými vztahy.“ Kreml potvrdil návštěvu Kim Čong-una v Rusku

Zahraniční

Dodávky zbraní z KLDR do Ruska by byly obrovskou chybou, varovala americká viceprezidentka

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám