Hlavní obsah

Šéfka německé diplomacie v Číně vyzvala k tlaku na Moskvu a varovala před eskalací kolem Tchaj-wanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková v pátek vyzvala Čínu, aby použila svůj vliv na Rusko k ukončení války na Ukrajině. Na tiskové konferenci se svým čínským protějškem Čchin Kangem také varovala před eskalací kolem Tchaj-wanu a dodala, že všechny konflikty je třeba řešit mírovou cestou. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Pool, Reuters

Annalena Baerbocková a Čchin Kang v Pekingu

Článek

Čchin Kang řekl, že je Čína ochotná spolupracovat s Německem; tyto země jsou podle jeho slov partnery, ne protivníky. Ohledně Ukrajiny je podle něj Čína ochotná nadále usilovat o mír a ministr také vyjádřil naději, že všechny strany zapojené do krize zůstanou „objektivní“.

Šéf čínské diplomacie v pátek také prohlásil, že země nehodlá prodávat zbraně stranám zapojeným do konfliktu na Ukrajině a bude regulovat export položek s duálním civilním i vojenským využitím. Čchin Kang tím reagoval na obavy Spojených států a dalších zemí, že Čína zvažuje poskytnout vojenskou pomoc Rusku, které Peking v konfliktu podporuje politicky a rétoricky, zatímco formálně tvrdí, že zůstává neutrální.

Pokud jde o Tchaj-wan, čínský ministr zahraničí prohlásil, že pokud chtějí země respektovat princip jedné Číny, pak je jejich povinností stavět se rezolutně proti tchajwanské nezávislosti.

Čína u Tchaj-wanu simuluje útoky na zahraniční vojenské cíle

Zahraniční

Šéfka německé diplomacie Čínu varovala před použitím vojenské síly proti Tchaj-wanu. „Konflikty musí být řešeny mírově,“ řekla po rozhovorech se svým čínským protějškem.

Dodala, že Německo sleduje s velkým znepokojením napětí v Tchajwanském průlivu. „Jednostranná, násilná změna statu quo by pro nás Evropany byla nepřijatelná,“ zdůraznila Baerbocková. Destabilizace v oblasti by podle jejích slov měla strašlivé následky pro globální ekonomiku a možnou vojenskou eskalaci označila za „hororový scénář“.

Německá ministryně zahraničí zahájila návštěvu Číny ve čtvrtek a v zemi zůstane do soboty. Čínu měl navštívit také šéf diplomacie Evropské unie Josep Borrell, který ale měl pozitivní test na covid-19, a proto musel plánovanou třídenní cestu odložit.

Borrell dnes na internetových stránkách EU zveřejnil projev, který chtěl v Číně přednést. Uvedl v něm, že pro Evropu bude těžké důvěřovat Číně, pokud se nepokusí najít politické řešení ukrajinské krize.

„Pro Evropskou unii by bylo krajně těžké, pokud ne nemožné, udržet s Čínou vztah založený na důvěře, pokud Čína nepřispěje k hledání politického řešení založeného na ruském odsunu z ukrajinského území,“ stojí v projevu

„Neutralita vůči porušování mezinárodního práva není důvěryhodná,“ dodal Borrell a připojil výzvu čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, aby jednal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a aby Čína poskytla ukrajinskému lidu větší humanitární pomoc.

Si Ťin-pching se od začátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února 2022 setkal dvakrát s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, ale se Zelenským nemluvil ani jednou.

Evropa musí odolat tlaku stát se nohsledem USA, říká Macron po návštěvě Číny

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám