Hlavní obsah

Evropa musí odolat tlaku stát se nohsledem USA, říká Macron po návštěvě Číny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropa čelí velkému nebezpečí, že se nechá zatáhnout do „krizí, které nejsou naše“, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro server Politico po své třídenní návštěvě Číny. Zmínil především napjatou situaci mezi Čínou a USA ohledně Tchaj-wanu.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron na návštěvě Číny

Článek

Macron hovořil na palubě francouzského prezidentského speciálu s redaktorem Politica a dalšími dvěma francouzskými novináři poté, co během tří dní v Číně strávil několik hodin ve společnosti svého čínského protějšku Si-ťin Pchinga.

Macron zdůrazňoval svůj plán, respektive teorii o „strategické autonomii“ Evropy, patrně vedené Francií, která by se stala „třetí supervelmocí“.

Tento Macronův koncept Si-ťin Pching a Komunistická strana Číny nadšeně podporují a čínští diplomaté jej neustále zmiňují v hovorech s ostatními evropskými zeměmi.

Čínští politruci a teoretici v Pekingu jsou přesvědčeni, že Západ je v úpadku, a naopak Čína je na vzestupu, a že oslabující se transatlantické vztahy by pomohly tento trend urychlit

„Paradoxem je, že věříme, že jsme jen nohsledy USA,“ řekl Macron. „Otázka, kterou si musí Evropané položit a zodpovědět, zní: ‚Je v našem zájmu akcelerovat krizi na Tchaj-wanu?‘ Ne. Nejhorší věcí je si myslet, že my Evropané se musíme stát následovníky a jednat na podnět americké agendy a čínské přehnané reakce,“ prohlásil.

Čínská armáda nacvičuje obklíčení Tchaj-wanu

Zahraniční

Jen několik hodin poté, co Macron odletěl z Kantonu zpět do Paříže, spustila Čína vojenské manévry kolem ostrova Tchaj-wan, který si nárokuje jako svou provincii, zatímco USA přislíbily, že jej vyzbrojí a budou bránit.

Tyto manévry jsou čínskou odpovědí na desetidenní cestu tchaj-wanské prezidentky Cchaj Jing-wen po Střední Americe, kdy se během přestupu v Kalifornii setkala s republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Kevinem McCarthym.

Macron: Nestaňme se vazaly

Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, která se částečně účastnila Macronovy návštěvy Číny, je stabilita v Tchajwanském průlivu jednou z nejdůležitějších priorit. „Vyhrožování použitím síly ke změně statu quo je nepřijatelné,“ řekla von der Leyenová.

Si-ťin Pching na to reagoval prohlášením, že kdokoliv, kdo si myslí, že může nějak ovlivnit postoj Pekingu k Tchaj-wanu, je pošetilý. A Macron s ním dle všeho souhlasí.

„Evropané neumějí vyřešit krizi na Ukrajině. Jak pak můžeme věrohodně prohlásit k Tchaj-wanu: ‚Pozor, jestli uděláte něco špatného, my tam budeme?‘ Pokud chce někdo navýšit napětí, pak ano, tohle je cesta,“ řekl francouzský prezident.

Podle Macrona se také zvýšila závislost Evropy na USA, co se týče zbraní a energetiky, Evropa se podle něj musí nyní soustředit na posílení evropského obranného a bezpečnostního průmyslu. Zároveň by podle něj měla Evropa snížit závislost na „exteritorialitě dolaru“, což je jeden z hlavních cílů Moskvy i Pekingu.

„Pokud se zvýší napětí mezi oběma supervelmocemi (USA a Čínou), nebudeme mít čas ani prostředky na naši vlastní strategickou autonomii a staneme se vazaly,“ uzavřel Macron.

Reklama

Výběr článků

Načítám