Hlavní obsah

Čína u Tchaj-wanu simuluje útoky na zahraniční vojenské cíle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská armáda během druhého dne svého vojenského cvičení poblíž Tchaj-wanu mimo jiné simulovala letecké a námořní útoky na zahraniční vojenské cíle. Tchajwanské ministerstvo obrany hlásí stav pohotovosti a monitoring čínských raketových sil.

Foto: Handout, Reuters

Čínský vojenský letoun při cvičení u Tchaj-wanu

Článek

Zdroj obeznámený s bezpečnostní situací v regionu pro agenturu Reuters uvedl, že Čína prováděla simulované letecké a námořní útoky na „cizí vojenské cíle“ ve vodách u jihozápadního pobřeží Tchaj-wanu.

„Tchaj-wan není jejich jediný cíl,“ sdělil neznámý zdroj pod podmínkou zachování anonymity.

Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že od nedělního poledne tamního času bylo kolem Tchaj-wanu spatřeno 58 čínských letadel včetně stíhaček Su-30 a bombardérů H-6, a devět lodí. Zároveň však zdůraznilo, že tchajwanské síly „nebudou eskalovat konflikty ani způsobovat spory“ a budou „přiměřeně“ reagovat na čínská cvičení.

Čínská státní televize CCTV informovala, že hlídky bojové pohotovosti a cvičení kolem Tchaj-wanu pokračují. „Pod sjednoceným velením bylo provedeno několik simulací přesných úderů na klíčové cíle na ostrově Tchaj-wan a v okolním vodách. Nadále je udržována útočná pozice kolem ostrova,“ cituje Reuters čínskou státní televizi.

Čína dál nacvičuje „úplné obklíčení“, Tchaj-wan je v pohotovosti

Svět

List Global Time citoval jednoho ze členů čínské vojenské akademie, podle kterého to bylo poprvé, kdy Čína otevřeně hovořila o simulovaných útocích na cíle na Tchaj-wanu. Podle něj mohou být pro Čínu klíčovými cíli vojenská zařízení, konkrétní budovy a infrastruktura, jako jsou přistávací dráhy tak, „aby je bylo možné v případě potřeby okamžitě zničit“.

Čína považuje Tchaj-wan za svou provincii a vyzývá ostatní státy světa, aby nejednaly s tchajwanskými představiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Čína varuje před konfliktem s USA, pokud Washington nezmění kurz

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám