Hlavní obsah

Scholz šel debatovat do televize s obyčejnými „hosty od stolu“. Pěkně to schytal

Svými starostmi obyčejných lidí, ať už jde o příjem, dopady zelené energetiky prosazované hlava nehlava především Robertem Habeckem, ministrem pro hospodářství a ochranu klimatu za Zelené, či o nával uprchlíků, zahltili v úterý večer hosté televizního diskusního pořadu německého kancléře Olafa Scholze.

Foto: Pool, Reuters

Kancléř Olaf Scholz poobědval v pondělí s posádkou německé fregaty Mecklenburg-Vorpommern.

Článek

Ve speciálním pořadu RTL s názvem „U stolu s Olafem Scholzem“ čelil otázkám čtyř občanů, kteří mají zastupovat veřejnost. Spektrum témat sahalo od klimatu přes inflaci až po uprchlickou krizi.

„Kdy se zase vyplatí pracovat?“

„Není možné, aby rodina se třemi čtyřmi dětmi měla v porovnání se stejnou rodinou pobírající občanský příjem (označení pro pomoc od státu kombinující podporu v nezaměstnanosti a sociální dávky - pozn. autora) o 200 nebo 300 eur (4 700 až sedm tisíc) na dolní hranici více,“ šel do toho podle televize n-tv zostra Christoph Golly (38), povoláním strojní zámečník, otec čtyř dětí.

Spolu s manželkou mají čistý příjem kolem tří tisíc eur (70 560 korun) měsíčně. A to nestačí na to, aby si mohli dovolit výlet do zábavního parku, dává jasně najevo.

Inflace v Německu v květnu prudce klesla

Ekonomika

Zatímco kancléř vysvětluje, že stát zvýšil přídavky na děti, příspěvek na bydlení je nyní dostupný pro více lidí a byl zaveden přídavek na dítě, Golly ho přeruší: „Při vší úctě, to jsou všechno kapky v moři. Život jako takový se stal tak drahým, že už si nemůžete nic dovolit: A v tom jsem naprosto upřímný k celému Německu: jestli chodit do zaměstnání 40 hodin týdně, které přežiju, nebo jestli ty hodiny ušetřím a požádám o občanský příjem,,“ ptal se a na závěr dodal: „Kdy se zase vyplatí pracovat?“ Střední třída podle něho upadá, takže po kancléři chce, aby byl „více šéfem“.

Ne klima, ale uprchlíci

Důchodkyně Regine Springorumová (81) se angažuje v hnutí Poslední generace a zapojila se i do pouliční blokády. „Všichni se rozčilují a jsou přesvědčeni, že to není účinné,“ oponuje jí zdvořile kancléř. Seniorka ho okamžitě přeruší: „Je nehorázné to odsuzovat. Vlna solidarity se zvedá, to je dokázáno“: Kde bere svou pravdu, zůstává nejasné, protože je prokázáno, že více než 80 procent Němců počínání Poslední generace prostě odmítá.

Také okresní hejtmanka Nicole Rathgeberová (44) kancléři přitakává: „Klimatickým alarmistům přisuzujeme až příliš sluchu.“ Každopádně ji trápí něco jiného – příliv uprchlíků. „Moc vám děkuji za vaši snahu,“ snaží se Scholz. Moc mu to nepomáhá. Místní politička ho vzápětí kritizuje: „To, co děláte, se nedostane k obyčejným lidem!“

Německo chystá obnovení kontrol na hranicích

Zahraniční

Nespokojenost nahrává Alternativě

Chris Rücker (48), hutník v ocelářském průmyslu, považuje dost věcí za špatné. Má tím na mysli především Habeckův pokus zakázat od roku 2024 instalaci nových plynových či olejových kotlů v domácnostech. Zmiňuje se také o problému uprchlíků. A vyvozuje z toho závěr: „Lidé jsou velmi nespokojení.“

„Každý si zaslouží odpověď,“ snaží se Scholz neurčitě. Rücker varuje: „To mi nestačí, musí následovat skutky!“.

Faktem je, že protestní Alternativa pro Německo (AfD) se těší v současnosti stejným voličským sympatiím jako Scholzova sociální demokracie, kdysi hrdá lidová strana. Okresní hejtmanka nic neskrývá: „Nespokojenost hraje AfD do karet. Vidím, že demokracie je v ohrožení.“

Jak to vidí Olaf Scholz? „Musíme udělat všechno pro to, abychom drželi pohromadě.

Nepočítám se mezi ty, kteří uhýbají,“ uzavírá.

Němci sepsali vládě chmurné vysvědčení. Kancléřova SPD by poprvé neporazila Alternativu

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám