Hlavní obsah

Německo chystá obnovení kontrol na hranicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německo kvůli sílícímu přílivu migrantů pravděpodobně obnoví stálé hraniční kontroly na hranicích se všemi sousedy, včetně Česka. Naznačuje to interní dokument úřadu spolkového kancléře Olafa Scholze, jehož obsah unikl do médií.

Foto: Profimedia.cz

Bavorská policie při namátkové kontrolní činnosti poblíž hranice s Českem.

Článek

Dokument je návrhem usnesení ze schůzky Scholze se všemi 16 zemskými premiéry, která se uskuteční ve středu v Berlíně a jejímž tématem má být právě migrace. Na zavedení stacionárních kontrol tlačí některé spolkové země, které považuji situaci za alarmující, protože přestávají nápor uprchlíků zvládat. Městům prý docházejí ubytovací kapacity a hlasitě volají po dotacích ze spolkové pokladny.

O obnovení kontrol usilují nejvíce Sasko a Braniborsko. Naopak Bavorsko je zatím nepožaduje, což v úterý potvrdil zemský premiér Markus Söder na tiskové konferenci s českým premiérem Petrem Fialou v Regensburgu. Söder to zdůvodnil mj. tím, že Česko si samo dobře chrání své hranice. Dalším důvodem je pak to, že Bavorsko provádí v pohraničí skryté namátkové kontroly.

Podle deníku Bild, který z uniklého návrhu usnesení citoval, je Scholz zřejmě připraven tlaku zemských premiérů ustoupit. Situace je prý dramatická, protože počet běženců v loňském roce i prvních měsících letošního roku výrazně vzrostl. Když se odhlédne od uprchlíků z Ukrajiny, zvýšil se počet příchozích oproti roku 2019 o 50 procent, cituje deník z dokumentu.

Francie a Itálie si vjely do vlasů kvůli migraci

Zahraniční

„Brizantní opatření“

Návrh usnesení se na jedné straně hlásí k závazkům, jako jsou humanitární pomoc běžencům, společnému financování dopadů migrační krize na evropské úrovni, repatriačním dohodám se zeměmi původu migrantů a dalším možným opatřením jako posílení kapacit Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex).

Na straně druhé se ale v textu ukrývá oznámení „brizantního opatření“, které v závislosti na konkrétní situaci počítá všude se zavedením obdobného režimu, jaký delší dobu panuje na hranicích Německa s Rakouskem. Tam stacionární kontroly už existují a týkají se všech projíždějících aut, resp. procházejících osob.

Na hranicích s ostatními zeměmi uplatňuje SRN zatím jen tzv. závojová pátrání, kdy policisté - běžně v civilu a v civilních autech - kontrolují namátkově vytipovaná vozidla a osoby v třicetikilometrovém pásu u hranice. To se podle deníku Bild může brzy změnit.

„Například volný průjezd ze Sárska do Francie, jak jej dosud známe, už zřejmě nebude možný. Za předpokladu, že kancléř Scholz ve středu bude s plánem souhlasit,“ napsal list. Plošné kontroly na hranicích požadují také německé policejní odbory.

Sasko a Braniborsko požadují kontroly na hranicích s Polskem a Českem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám