Hlavní obsah

V besedě na ruské TV bylo veselo. A byla řeč o Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Disentní názor o životě v Rusku zazněl v diskusním pořadu ruské televize NTV Mesto vstreči (Místo setkání) moderovaném Andrejem Norkinem. Jedním z hostů byl politolog Viktor Olevič, který vysvětloval, proč se Ukrajinci neobrací nadšeně k Moskvě, ale pokukují po Západu. Když řekl, že v Evropě, mimo jiné konkrétně v Česku, se mají lidé lépe než v Rusku, tak mu řekli, že to není pravda.

Foto: Mjesto vstrči

Ruský diskusní pořad Mesto vstreči

Článek

„Je tu mrkvička, na kterou Západ láká Ukrajinu. Mrkvička vstupu do EU někdy v budoucnosti v nekonečné době a taky v nekonečné době vstup do NATO,“ začal realisticky Olevič, jemuž je jasné, že slibovaná členství v obou blocích jsou daleko.

Přesto se podle něj Ukrajinci dívají raději na Západ: „Dávají jim takovouto perspektivu. Budete žít možná ne jako Němci nebo Francouzi, ale jako Východoevropané, tedy stejně jako Slováci nebo Češi. A to je pro Ukrajince pozitivní výhled.“

Rusko podle něj nedokáže Ukrajincům nic srovnatelného nabídnout: „A jakou mrkvičku nabízí Rusko? Deset tisíc rublů (zhruba 2500 Kč) lidem, kteří žijí v Chersonské oblasti, perspektivu, že nikdy nebudou mít bezvízový režim a nebudou moci nikam jet, neuvidí své příbuzné v Evropě, jichž jsou tam miliony.“

„Možná se máme hůř, ale zato máme mír“

To už nevydržel další z hostů, který říkal, že Rusko nabízí jiné přednosti: „Lidi, kteří jsou chyceni v pasti chaosu, mají zájem o jediné, o bezpečnost. Chtějí žít v míru. Tak málo chtějí pro začátek. Nefantazírují o cestě do Evropy nebo někam,“ oponoval, přičemž ovšem opominul, že právě Rusko napadlo Ukrajinu a na rozdíl od zemí západní Evropy se nachází ve válce.

Olevič se v nastalé hádce ještě snažil přesvědčit ostatní hosty pořadu, ať si srovnají životní podmínky v Rusku a v České republice. Moderátor Norkin ho ale utnul: „To jsme se dostali trochu do království demagogie. Nechtěl bych strávit zbytek ze dvou minut hádáním se.“

Pak dal najevo, že politolog lže: „Vy jste ukázal svůj úhel pohledu, jak špatně žijí lidé v Rusku a jak překrásně v Evropě V tom s vámi nebudeme, protože to neodpovídá realitě.“

Olevič zjevné nepravdě rozhodně oponoval: „Životní standardy v Evropě jsou vyšší než v Rusku. To je realita.“

Na to mu moderátor řekl, že jeho čas vypršel, a ironicky dodal, že pokud se mu to nelíbí, ať se obrátí na redakci s požadavkem na celou epizodu s ním, která by se zabývala jen tématem, jak krásně se žije v Evropě a jak hrozně v Rusku.

Podle údajů Trading economics činil v roce 2022 hrubý domácí produkt na hlavu v Rusku 10 079 dolarů (227 tisíc Kč), zatímco v Česku byl zhruba dvojnásobný, konkrétně 20 540 dolarů (463 tisíc Kč).

Putin navštívil dětskou nemocnici, malí pacienti se před ním schovávali

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám