Hlavní obsah

Ruští politici navrhují, aby hranice hlídali vyzbrojení civilisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské bezpečnostní složky už na ochranu hranic samy nestačí. Kvůli možným ukrajinským sabotážím bude nyní třeba spoléhat i na dobrovolníky z řad civilistů, nechal se slyšet šéf obranného výboru Státní dumy Andrej Kartapolov. Po vyzbrojení civilistů za tímto účelem nedávno volali i další vlivní ruští politici.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Kartapolov, předseda obranného výboru Státní dumy

Článek

„Nyní bohužel nemáme takové možnosti jako v Sovětském svazu, kdy celou zemi kolem dokola hlídaly jednotky pohraničních vojsk. Způsoby ochrany hranic jsou proto jiné. Ale zapojit místní obyvatelstvo na dobrovolné bázi, to je podle mého názoru docela realistické a pochopitelné. Praktikuje se to v mnoha zemích. Včetně bývalé osvícené Evropy,“ prohlásil Kartapolov v rozhovoru s webem URA.ru.

Žádost u Putina

„Podle mého názoru je to nyní nezbytné,“ dodal s tím, že před případnou změnou bude ještě třeba rozhodnout o podrobnostech – jak velké skupiny civilních pohraničníků budou, pod koho taková organizace bude spadat a zda bude ozbrojená.

Požadavek na vyzbrojení civilistů k ochraně ruských hranic přitom v dubnu vznesli nejméně dva další vlivní ruští politici, připomněl portál URA.ru. Prvním byl šéf parlamentního výboru pro kontrolu Dmitrij Gusev z partaje Spravedlivé Rusko, dalším pak tajemník vládní strany Jednotné Rusko Andrej Turčak, který to navrhl přímo během setkání se šéfem Kremlu Vladimirem Putinem.

Ruský web v této souvislosti připomíná údajnou ukrajinskou diverzi v pohraniční Brjanské oblasti, k níž se však Kyjev nikdy nehlásil, a několik úderů drony na ruském území. Ruskou invazi na Ukrajinu, kterou Moskva zahájila loni v únoru, přitom ani slovem nezmiňuje.

Peskovův syn ve válce? Jeho tesla dostala v té době v Moskvě pokuty za rychlost

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám