Hlavní obsah

Rusové střelbou zastavili nákladní loď v Černém moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusové v neděli brzy ráno s pomocí střelby zastavili v Černém moři nákladní loď plující pod vlajkou Palau, načež plavidlo prohledali vojáci. Loď mířila do přístavu Izmajil, který leží v Oděské oblasti na Ukrajině u hranic s Rumunskem.

Foto: Profimedia.cz

Ruská loď Vasilij Bykov na archivním snímku

Článek

Informaci přinesla agentura Reuters s odkazem na ruské ministerstvo obrany. Rusové uvedli, že jejich hlídková loď Vasilij Bykov začala pálit z automatických zbraní na loď Sukru Okan poté, co kapitán druhé lodi nereagoval na výzvu k zastavení.

„Byla spuštěna varovná střelba z automatických zbraní s cílem vynutit si zastavení lodi,“ uvedlo ruské ministerstvo. Ruští vojáci se údajně na palubu lodi dostali s pomocí vrtulníku Ka-29.

Rusové dále uvedli, že poté, co proběhla na lodi inspekce, mohla dál pokračovat ve své plavbě do přístavu Izmajil. Ten leží na jihozápadě Ukrajiny u hranic s Rumunskem a protéká jím řeka Dunaj.

Zmizte z našich teritoriálních vod, není tam pro vás bezpečno, vyzvala Rusy Ukrajina

Válka na Ukrajině

V Černém moři se zvýšilo napětí poté, co v polovině července skončila dohoda, jež umožňovala vývoz zemědělských produktů, hnojiv a dalších produktů z ukrajinských a ruských přístavů po Černém moři poté, co Rusko loni v únoru napadlo Ukrajinu, jejíž části dál okupuje.

Zprostředkovalo ji loni OSN a Turecko, Rusové ji však letos začátkem léta odmítli prodloužit.

Moskva se poté nechala slyšet, že lodě mířící do ukrajinských přístavů bude považovat za legitimní vojenské cíle. Reciproční prohlášení následně učinili i Ukrajinci.

Rusové začali v Černém moři patrolovat na námořních trasách do Oděsy

Válka na Ukrajině

Agentura Reuters také s odkazem na ukrajinský tisk uvedla, že Ukrajina začala registrovat obchodní lodě ochotné použít bezpečný koridor v Černém moři.

Ve čtvrtek Ukrajinci oznámili vytvoření humanitárního koridoru, který má pomoci lodím uvázlým v černomořských přístavech. Alespoň zpočátku by se trasa týkala plavidel, jako jsou přepravní lodě, které uvázly v ukrajinských přístavech na začátku konfliktu a nevztahovala se na ně obilná dohoda.

Rusko neuvedlo, zda tento humanitární koridor bude respektovat.

Ukrajina chystá nový obilný koridor. Má vést přes vody Rumunska a Bulharska

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám