Hlavní obsah

Rusové začali v Černém moři patrolovat na námořních trasách do Oděsy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po vypršení platnosti tzv. obilné dohody, která umožňovala bezpečnou plavbu obchodních lodí, roste v Černém moři napětí. Po sérii ruských raketových útoků na ukrajinský přístav Oděsu následuje přeskupování ruských námořních lodí.

Foto: State Emergency Service Of Ukrai, Reuters

Ruské rakety v minulých dnech ničily přístavní infrastrukturu i civilní cíle v ukrajinské Oděse. Ilustrační snímek.

Článek

Britské zpravodajské služby informovaly o přesunu plavidel ruské černomořské flotily ve zřejmé souvislosti s ukončením tzv. obilné dohody. To může naznačovat zvýšené riziko válečných akcí v Černém moři.

Uvádí se to v přehledu zpravodajských informací britského ministerstva obrany za 26. červenec, který byl zveřejněn na Twitteru.

Britské ministerstvo uvádí, že ruská korveta Sergej Kotov nyní hlídkuje na námořní trase mezi průlivem Bospor a Oděsou v jižní části Černého moře. Zpravodajci předpokládají, že tato korveta bude součástí operační skupiny, která zahájí námořní blokádu Ukrajiny a bude „zachycovat“ obchodní plavidla mířící na Ukrajinu.

Obilná dohoda končí, z Oděsy vyplula poslední loď se zrnem

Ekonomika

Obilná dohoda, zprostředkovaná OSN a Tureckem, byla uzavřena loni a umožňovala vývoz zemědělských produktů, hnojiv a dalších produktů z ukrajinských a ruských přístavů po Černém moři. Rusové ji však letos začátkem léta odmítli prodloužit a ujednání tak přestalo platit 17. července.

Moskva se záhy poté nechala slyšet, že lodě mířící do ukrajinských přístavů bude považovat za legitimní vojenské cíle. Reciproční prohlášení následně učinili i Ukrajinci.

Co pluje do Ruska, je cíl. Kyjev vrací Moskvě opatření proti lodím

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám