Hlavní obsah

Ukrajina chystá nový obilný koridor. Má vést přes vody Rumunska a Bulharska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po odstoupení Ruska od obilných dohod, které umožňovaly Ukrajině vývoz zemědělských produktů z jejích přístavů přes Černé moře, připravuje Kyjev spuštění dočasného náhradního koridoru. Ten by vedl skrz výsostné vody Rumunska a Bulharska.

Foto: Mehmet Caliskan, Reuters

Nákladní loď plující pod tureckou vlajkou v Černém moři

Článek

Záměr potvrdil ukrajinský velvyslanec Vasyl Bodnar v rozhovoru pro ukrajinský server Suspilne. „Z našeho pohledu je to reálné i bez využití dosavadní dohodnuté trasy, konkrétně přes výsostné vody Rumunska a Bulharska,“ uvedl diplomat s tím, že existují možnosti získat pro takový transport lodě, resp. námořní společnosti.

Bodnar v této souvislosti připomněl dřívější slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že obilný koridor je nutné prosadit i bez účasti Ruska.

O náhradní trase pro vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře se zmínil také náměstek ukrajinského ministra pro rozvoj infrastruktury Vasyl Škurakov. Učinil tak v  dopise, který podle agentury Reuters zaslal Mezinárodní námořní organizaci (IMO), specializované agentuře OSN odpovědné za regulaci světové vodní dopravy.

Ukrajinský představitel uvedl, že Kyjev se již rozhodl náhradní trasu zřídit. „Jejím cílem je odblokovat mezinárodní lodní dopravu v severozápadní části Černého moře,“ uvedl Škurakov.

Ukrajina chce podle něj zřídit lodní dopravní trasy kolem tří ukrajinských přístavů Čornomorsk, Oděsa a Pivdennyj a poté směrem do teritoriálních rumunských a bulharských vod. Ukrajinské úřady prý už vytvořily mechanismus, kterým by poskytovaly záruky pro náhradu případných škod nájemcům, provozovatelům a majitelům plavidel způsobených ruskou agresí.

Moskva začátkem týdne oznámila, že pozastavuje svou účast na černomořských obilných dohodách, které od loňského léta umožňovaly i přes boje na Ukrajině vyvážet ukrajinské zemědělské produkty.

Ve středu pak ruské ministerstvo obrany výslovně varovalo, že od čtvrtka bude považovat veškeré lodě plující do ukrajinských černomořských přístavů za potenciální dopravce vojenského nákladu. Moskva rovněž prohlásila „řadu míst v severozápadní a jihovýchodní části mezinárodních vod Černého moře za dočasně nebezpečná pro plavbu“.

Podle ministerstva obrany, z nějž citovala agentura TASS, bude také Rusko považovat země, pod jejichž vlajkou by lodě pluly, za účastníky konfliktu na straně Kyjeva.

Moskva hrozí lodím v Černém moři

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám