Hlavní obsah

Rusko už prohrálo, povzdechl si někdejší vůdce doněckých separatistů Girkin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Válka na Ukrajině bude pokračovat až do úplné porážky Ruska, tvrdí bývalý vůdce proruských separatistů a někdejší spojenec prezidenta Vladimira Putina Igor Girkin. Rusko už podle něj ve skutečnosti prohrálo.

Foto: Profimedia.cz

Igor Girkin

Článek

„Válka bude pokračovat do úplné porážky Ruska, tak to je. Vlastně už jsme prohráli, zbytek je otázkou času. Čím dřív si to Kreml uvědomí, tím líp,“ uvedl Girkin řečený Strelkov.

Dodal, jaké jsou podle něj nejbližší vyhlídky ruského velení. Kreml prý doufá, že zvýšením aktivity, ostřelováním a útoky zvýší tlak na Ukrajince, kteří by pak přistoupili na podepsání mírové dohody. „To se ale nestane. Je ale zřejmé, že v to mnoho lidí v Kremlu doufá,“ doplnil.

Girkin dlouhodobě kritizuje Kreml za způsob, jakým vede agresi na Ukrajině. Prosazuje ještě tvrdší přístup. Jeho komentáře jsou na Západě považovány za realistické. Jako někdejší ministr obrany samozvané Doněcké lidové republiky byl u toho, když separatisté na východě Ukrajiny rozpoutali konflikt s ukrajinskými ozbrojenými silami.

Jak to vlastně válčíme? Bývalý vůdce doněckých separatistů kritizuje ruský postup

Válka na Ukrajině

Zúčastnil se také války v Jugoslávii. Panuje podezření, že se podílel na etnických čistkách bosenských muslimů. Do roku 2013 sloužil v tajné službě FSB.

V nepřítomnosti je také stíhán nizozemskou prokuraturou za svou účast na sestřelení letu Malaysia Airlines 17. Pokud bude usvědčen, může být odsouzen k až doživotnímu trestu.

Reklama

Výběr článků

Načítám