Hlavní obsah

Rohatý šaman, který se účastnil útoku na Kapitol, přiznal vinu

Američan přezdívaný šaman QAnon, který se v lednu účastnil násilného vpádu do budovy Kongresu, se přiznal k maření úředního postupu a narušení jednání zákonodárců, informovala agentura Reuters. Šaman QAnon, občanským jménem Jacob Chansley, se stal hlavní tváří lednových nepokojů. Snímky, které ho zachycují uvnitř Kongresu s kožešinovou čepicí s rohy a motivem vlajky na obličeji, obletěly svět.

Foto: Cheney Orr, Reuters

Jacob Chansley s transparentem: „Poslal mě Q!“

Článek

Chansley byl krátce po výtržnostech zadržen. Během osmiměsíčního pobytu ve vazbě se podrobil vyšetřením, během nichž mu byly diagnostikovány mimo jiné bipolární porucha, deprese a úzkosti.

Rozsudek si má Chansley vyslechnout v listopadu. Hrozí mu až 51 měsíců ve vězení, uvedla pátek stanice BBC. Jeho právní zástupce před soudem poukázal na problémy s duševním zdravím svého klienta a vyzdvihl, že Chansley se na půdě Kongresu nechoval násilně.

Šestého ledna vtrhly stovky stoupenců dosluhujícího republikánského prezidenta Donalda Trumpa do budovy Kapitolu, sídla Kongresu, aby přerušili jednání zákonodárců, kteří potvrzovali vítězství Trumpova demokratického rivala Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách. Nepokoje si vyžádaly pět mrtvých a desítky zraněných.

Je retardovaný, nepatří do vězení, hájí rohatého šamana z Kapitolu právník

Amerika

Kvůli nepokojům bylo zadrženo téměř 600 lidí. Nejméně 36 z nich zatím přiznalo vinu, z toho osm se přiznalo k těžkým zločinům.

Šaman QAnon sdělil Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI), že do Washingtonu se vydal "na prezidentovu žádost, aby se tam sjeli všichni vlastenci". Tvrdí ale, že nyní se jak od Trumpa, tak od konspiračního hnutí QAnon distancuje.

Teorie QAnon vznikla v roce 2017, když anonymní uživatel s přezdívkou Q začal na několika internetových fórech šířit svoje nepodložená tvrzení s tím, že jde o utajované informace, k nimž má přístup díky své bezpečnostní prověrce.

Šamana z Kapitolu vyhodili od námořnictva. Odmítl očkování

Zahraniční

Od té doby se hnutí rozrostlo a ztratilo jednotnou podobu, jádro se však nadále zaměřuje na teorie o obchodování s dětmi a jejich zneužívání, které má být údajně řízeno zvrácenými politickými, kulturními a podnikatelskými elitami.

Stoupenci teorie jsou většinou přívrženci Donalda Trumpa, který podle nich proti těmto údajným snahám amerických vysokých kruhů bojuje. Žádné z těchto tvrzení se však nezakládá na skutečnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám