Hlavní obsah

Šamana z Kapitolu vyhodili od námořnictva. Odmítl očkování

Novinky, Michael Švarc

Jacob Anthony Chansley se minulý týden stal asi nejznámější tváří násilné demonstrace v americkém Kapitolu. Nyní se ukázalo, že „šaman“ v kožešinové čepici s rohy sloužil nějaký čas na letadlové lodi u námořnictva. Z ní ho ovšem v roce 2007 vyhodili, protože se odmítl nechat očkovat proti anthraxu.

Foto: Reuters

Chansley se stal nejznámější tváří demonstrace v Kapitolu.

Článek

Třiatřicetiletý Chansley, který aktuálně pobývá ve vazbě, strávil u námořnictva něco málo přes dva roky, uvádí server Daily Mail. Výcvik dokončil v roce 2006 a v březnu byl odvelen na letadlovou loď USS Kitty Hawk. Na té setrval až do konce září následujícího roku, kdy byl přeřazen do města Puget Sound ve Washingtonu. Jen o pár dní později ale skončil úplně.

Přestože námořnictvo odmítlo poskytnout přesné informace o tom, proč byl Chansley vyhozen, Daily Mail s odvoláním na server Task and Purpose uvádí, že důvodem bylo odmítnutí očkování proti anthraxu. Toto onemocnění způsobované bakterií Bacillus anthracis je přitom častou náplní biologických zbraní, proto americká vláda vakcinaci armádních příslušníků dříve vyžadovala.

Trump byl při útoku na Kapitol přikovaný k televizi. Telefon zoufalým senátorům nebral

Amerika

Vakcína byla ovšem poměrně kontroverzní. Podle všeho měla ochránit pouze tehdy, pokud se bakterie dostala do těla přes kůži, nikoli skrze dýchací ústrojí. Soud proto rozhodl, že je nelegální, aby vláda očkování vymáhala.

Demonstroval opakovaně

Podle osobních záznamů bylo Chansleymu uděleno několik medailí, například Za službu v národní obraně či Za celosvětovou službu v boji proti terorismu. Jde ovšem o ocenění, která jsou udělována všem příslušníkům amerických ozbrojených sil, žádnou osobní medaili Chansley neobdržel.

Šaman z Kapitolu ve vazbě hladověl. Vynutil si biostravu

Zahraniční

Aktuálně „šaman” podporující konspirační teorii QAnon sedí ve vazbě a byl obviněn z násilného vniknutí a výtržnictví na půdě Kapitolu. V uplynulých měsících se měl opakovaně zúčastnit i dalších protestů napříč americkým státem Arizona.

Jádro spiklenecké teorie QAnon tvoří přesvědčení, že Washington ovládá skupina pedofilních satanistů, mezi něž údajně patří řada nejvýše postavených demokratů či hollywoodských celebrit. Zásadní je však postava Donalda Trumpa, který podle nepodložené teorie proti této skupině tajně bojuje. Konspiraci začal šířit na internetových fórech anonym pod přezdívkou Q, který tvrdí, že je činitelem americké vlády s přístupem k utajovaným informacím.

Reklama

Výběr článků

Načítám