Hlavní obsah

Příznivec QAnonu zastřelil své malé děti harpunou. Bál se, že se promění v monstra

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K usmrcení dvouletého syna a desetiměsíční dcery harpunou se v americké Kalifornii přiznal 40letý instruktor surfování Matthew Taylor Coleman. Pachatel je příznivcem QAnonu, souboru konspiračních teorií. O případu ve čtvrtek informoval deník New York Times, podle nějž Coleman uvedl víru v konspirační teorie jako motiv.

Matthew Taylor Coleman u soudu v Los Angeles

Článek

Colemanova manželka v sobotu kontaktovala úřady a sdělila jim, že manžel odvezl jejich dvě malé děti neznámo kam. Z vyšetřování FBI vyplývá, že jeli do Mexika, kde děti zastřelil harpunou na lovení ryb. Pak se vrátil do USA. Těla dětí byla objevena v pondělí.

FBI dále uvádí, že Coleman si podle vlastní výpovědi uvědomoval, že dělá špatnou věc. „Řekl, že věřil, že jeho děti se promění v monstra, a proto je musí zabít,“ uvedla FBI.

„Coleman vylíčil, že ho osvítily konspirační teorie QAnon o iluminátech a že míval vize. Dostával znamení, podle nichž jeho manželka má hadí DNA, kterou následně přenesla na jeho děti,“ stojí dále ve spise.

Předpovědi vůdce „Q” se nenaplnily, ale není konec. FBI varuje před možným násilím stoupenců QAnonu

Amerika

Ve středu Colemana obvinili z vraždy amerických občanů v zahraničí. Zůstává proto ve federální vazbě.

QAnon má počátek v roce 2017, kdy se na fóru 4chan objevil anonymní uživatel s přezdívkou Q Clearance Patriot (Vlastenec s prověrkou Q – vysoká prověrka zaručující přístup k utajeným informacím). Ten zveřejnil informace o operaci „Klid před bouří“, kdy bouří mělo být zatčení vysoce postaveného tajného spolku pedofilů.

Na příspěvek se okamžitě nabalila řada bizarních konspiračních teorií. Lidé hlásící se ke QAnonu (Anon je zkratkou pro anonymní) šíří jejich různé varianty.

Přívrženci těchto teorií považují hollywoodské hvězdy a odpůrce Donalda Trumpa (především z řad demokratů, ale i některých republikánů) za pedofily zapojené do satanistické sekty. Hillary Clintonová, Barack Obama či George Soros podle nich provozují obchod s dětmi.

Teprve začínáme, reagoval osvobozený Trump. Konspirátoři už vyhlížejí 4. březen

Amerika

Exprezident Trump je v jejich vidění světa vyvolený Bohem, aby opět nastolil křesťanskou vládu. Tu nastolí jedním mocným úderem – bouří –, během kterého dojde k velkému zatýkání a zavedení autoritativního křesťanského režimu. Paradoxně nejviditelnější tvář hnutí – šaman s bizoní maskou, který se účastnil útoku na Kapitol – využívala řadu pohanských symbolů.

FBI v červnu varovala, že příznivci QAnonu v budoucnu mohou sáhnout k násilí. Zejména v souvislosti s tím, že řada různých předpovědí, které se v této komunitě šíří, se opakovaně nenaplnila. To může vést ke značné frustraci těchto lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám