Hlavní obsah

Předpovědi vůdce „Q” se nenaplnily, ale není konec. FBI varuje před možným násilím stoupenců QAnonu

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) varoval zákonodárce, že přívrženci konspiračního hnutí QAnon by mohli v budoucnu přejít k násilnému chování. Už nebudou chtít být jen „digitálními vojáky”, stojí ve zprávě, o které informovala CNN.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Samolepka odkazující na konspirační teorii zvanou QAnon.

Článek

FBI se obává, že se militantní podporovatelé QAnonu uchýlí k útokům, protože se nenaplnily předpovědi, které jim posílá tajný vůdce „Q”, jenž má mít podle konspirátorů přístup k tajným vládním dokumentům.

To, že se predikce neuskutečnily, podle FBI neznamená, že hnutí ztratilo na síle. Naopak. Podle vyšetřovatelů jsou teď fanoušci konspirační teorie ještě více přesvědčeni, že se musí chopit otěží.

Příznivci konspirační teorie QAnon očekávali Bidenovo svržení. Teď nevědí, co mají dělat

Amerika

Následovníci QAnonu by se podle FBI mohli snažit zaútočit na „členy údajného tajného spolku, za které považují demokraty a další politickou opozici”. O nich konspirační teorie bez jakýchkoli důkazů tvrdí, že jsou to satanističtí pedofilové obchodující s dětmi.

Vazby na QAnon měli také někteří účastníci násilného protrumpovského davu, který 6. ledna vtrhl do budovy Kapitolu ve snaze zvrátit výsledky demokratických prezidentských voleb. FBI více než 20 samozvaných podporovatelů konspirační teorie zatkla.

Je retardovaný, nepatří do vězení, hájí rohatého šamana z Kapitolu právník

Amerika

Z původně bizarní internetové zábavy se v posledních letech, zejména vlivem vlády bývalého prezidenta Donalda Trumpa, stalo mainstreamové politické téma.

Loni se třeba do Sněmovny reprezentantů dostala republikánka Marjorie Taylor Greenová, která kromě QAnonu věří i dalším opakovaně vyvráceným konspiračním teoriím.

Reklama

Výběr článků

Načítám