Hlavní obsah

Rodiče dali čtyřleté dceři s příznaky koronaviru ibuprofen, její stav se rapidně zhoršil

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřletá Amelia Milnerová z Velké Británie trpěla příznaky onemocnění novým koronavirem. Vysoká horečka a kašel donutily její rodiče, aby dívce podali ibuprofen. Místo plánované úlevy však přišlo rapidní zhoršení stavu. Napsal to britský server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Amelia trpěla několik dní horečkou a kašlem, což se její rodiče kvůli nedostatku paracetamolu rozhodli vyřešit ibuprofenem. Místo úlevy se však zdravotní stav děvčete během hodiny zhoršil.

„Začala se třást, bušilo jí srdce a horečka vyletěla na 39,4 stupně,” popsal nepříjemnou situaci nevlastní otec Amelie, Dan Collins. Zda je dívka skutečně nakažená koronavirem, však není stoprocentní, testována zatím totiž nebyla.

Začalo to lehkým kašlem. Vyléčená britská lékařka popsala svůj boj s koronavirem

Koronavirus

Příběh sdílel Collins na sociálních sítích, aby varoval další rodiče, kteří by dětem s příznaky nemoci Covid-19 chtěli dávat ibuprofen.

„Volali jsme na tísňovou linku, kde nám řekli, že pošlou zdravotníky do dvou hodin. Zdravotníkům se po příjezdu podařilo dceři snížit teplotu a varovali nás, abychom už jí nedávali ibuprofen a ozvali se v případě, kdyby horečka zase vyletěla nahoru,” uvedl Collins.

Amelia zůstává v domácí izolaci a její stav se oproti výkyvu zlepšil, příznaky však přetrvávají i po týdnu nemoci. „Dokud nás neotestují, nebudeme si moct být naprosto jistí, jestli je nakažena koronavirem,” dodala matka Amelie.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Národní zdravotní služba (NHS) ve Velké Británii již přestala doporučovat lidem užívání ibuprofenu na příznaky nákazy novým koronavirem. Lidé mají užívat ke snížení horečky raději paracetamol.

Před užíváním ibuprofenu v souvislosti s onemocněním Covid-19 varoval před několika dny na svém twitterovém účtu i francouzský ministr zdravotnictví Olivier Veran.

České státní úřady ani výrobci informaci o tom, že by ibuprofen zhoršoval průběh Covid-19, neposkytli.

O tom, jaký lék je pro vás vhodný, se poraďte se svým lékárníkem.
Česká lékárnická komora ve svém statusu na Facebooku (15. 3. 2020)

Volba léku při nachlazení je vysoce individuální. Ibuprofen je kontraindikován u mnoha pacientů, například s vředovou chorobou nebo užívajících léky na ředění krve.

Jiné kontraindikace platí pro užívání paracetamolu (pacienti s jaterními potížemi, cirhózou, alkoholici aj.). Další kontraindikace mají léky s obsahem acetylosalicylové kyseliny nebo diklofenaku...

Reklama

Výběr článků

Načítám