Hlavní obsah

Rakousko chce zakotvit právo na existenci mincí a bankovek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Po Slovensku přichází také Rakousko s myšlenkou zakotvit právo občanů na existenci peněz v hotovosti v ústavě. Příslušnou iniciativu ohlásil kancléř Karl Nehammer s tím, že lidé v alpské republice si nepřejí, aby s drtivým nástupem bezhotovostního styku zcela vymizely mince a bankovky.

Foto: Lisa Leutner, ČTK/AP

Rakouský kancléř Karl Nehammer

Článek

„Stále více lidí v Rakousku se obává, že hotové peníze jako platidlo by mohly být omezeny,“ řekl Nehammer deníku Kronen Zeitung v narážce na rozporuplné spekulace o možném vytlačení mincí a bankovek z platebního styku.

„Občané musí mít jistotu, že hotovost zůstane. A musí mít zásobu hotových peněz v rozumné vzdálenosti,“ dodal kancléř. Reagoval na stížnosti, že z mnoha měst a obcí v Rakousku mizí bankomaty a tím i možnost vybrat si hotové peníze.

Podle Nehammera je existence mincí a bankovek také otázkou nezávislosti člověka a prevence krizí. „Význam hotovosti se odráží v následujícím působivém čísle: každý rok se v Rakousku vybere z bankomatů kolem 47 miliard eur (1,1 bilionu Kč),“ zdůraznil premiér země s devíti miliony obyvatel.

Uvedl také, že v hotovosti se v Rakousku odvíjí dvě třetiny plateb do 20 eur (480 Kč). „Lidé musejí mít možnost volby,“ dodal Nehammer.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Na září kancléř ohlásil schůzku se zástupci zainteresovaných ministerstev a bank a centrální banky, kde by se záměr na zakotvení práva na hotovost do ústavy měl blíže projednávat.

Hotové peníze dávají pocit bezpečí

S Nehammerem souhlasí i psychologové. „Hotové peníze nám dávají pocit bezpečí, což je podmíněno také historicky. Chápu jistou skepsi lidí, pokud jde o bezhotovostní styk,“ řekl viceprezident Rakouského svazu psychoterapeutů (ÖBPV) Peter Stippl.

Poukázal na to, že lidé mohou při bezhotovostních platbách udělat chybu. „Kdo už jednou zažil, že mu něco chybně strhli, dobře si to pamatuje,“ dodal Stippl.

Oznámení lidoveckého (ÖVP) kancléře Nehammera ihned vyvolalo kritické reakce v opozičním táboře. Svobodní (FPÖ) jej obvinili, že jim „ukradl téma“, které oni sami už delší dobu nastolují.

Zato sociální demokraté (SPÖ) nařkli Nehammera z „populismu“. „I kdyby výraz hotové peníze byl v ústavě zakotven stokrát, nezajistí to v Rakousku ani jediný bankomat navíc,“ prohlásil šéf parlamentní frakce SPÖ Philip Kucher.

Anketa

Mělo by být právo na existenci peněz v hotovosti zakotveno v ústavě?
Ano
77,9 %
Ne
22,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8982 čtenářů.

Právo platit v hotovosti bude součástí slovenské ústavy

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám