Hlavní obsah

Putinova osobní armáda jde bojovat na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Velení ruské armády přesouvá jednotky Rosgvardia ze sibiřského vojenského okruhu do války na Ukrajině. Píše to Ukrajinska pravda s odvoláním na velení ukrajinské armády.

Foto: Profimedia.cz

Členové jednotek Rosgvardia

Článek

„Podle dostupných informací se vojenské vedení ruské armády rozhodlo přesunout jednotky Rosgvardia umístěné na sibiřském vojenském okruhu a také kontingent ruských vojsk v Sýrii do oblasti bojů na Ukrajině,“ uvedl ukrajinský generální štáb.

Ruskou národní gardu Rosgvardia zformoval prezident Vladimir Putin v roce 2016. Početné uskupení – starší údaje uváděly, že čítá přes 300 tisíc lidí – slouží jako jeho osobní armáda, je mu přímo podřízená. Určena je ke stabilizaci poměrů uvnitř ruské společnosti – boji s kriminalitou, střežení objektů, ale také třeba rozhánění nepovolených demonstrací.

Ukrajinci pokračují v postupu u Lymanu a v Chersonské oblasti, tvrdí američtí analytici

Zahraniční

Ukrajinský generální štáb tvrdí, že nedávno vytvořené ruské jednotky z mobilizovaných záloh přidělených k 3. armádnímu sboru nejsou efektivní ani bojeschopné. Zbraně a vojenské vybavení jsou podle Ukrajinců zastaralé a nepoužitelné.

Velení ukrajinské armády rovněž uvádí, že jsou ruské jednotky demoralizované – svévolně opouštějí své pozice, vojáci odmítají bojovat a porušují disciplínu.

V Chabarovské oblasti poslali polovinu mobilizovaných domů

Válka na Ukrajině

Ukrajinský generální štáb také tvrdí, že v ruském městě Tver na tamější letecké vojenské akademii byl pozastaven výcvik kvůli nedostatku pedagogických pracovníků a technických specialistů, kteří jsou zapojeni do invaze na Ukrajinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám