Hlavní obsah

V Chabarovské oblasti poslali polovinu mobilizovaných domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ruské Chabarovské oblasti byla přibližně polovina všech mobilizovaných mužů shledána nezpůsobilou pro vojenskou službu, píše agentura Reuters. Tamní vojenský komisař Jurij Laiko byl proto odvolán z funkce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Za deset dnů obdrželo několik tisíc lidí předvolání a dorazilo do vojenských registračních a náborových úřadů. Asi polovinu z nich jsme poslali domů, protože nesplňovali výběrová kritéria pro vojenskou službu,“ řekl v pondělí Michail Degťarev, guvernér Chabarovské oblasti.

Odvolání vojenského komisaře však podle něj neovlivní mobilizační plán stanovený ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Částečnou mobilizaci vyhlásil Putin 21. září, provází ji zprávy o chaosu, zmatcích a přehmatech úřadů.

Útěk před mobilizací skončil pro 180 Rusů na hranicích s Gruzií

Válka na Ukrajině

Ve více než třech desítkách měst byly při protiválečných protestech zatčeny asi dva tisíce lidí, někteří z nich dostali okamžitě povolávací rozkazy.

V obavě před povoláním do války na Ukrajině se snaží desetitisíce Rusů odcestovat do ciziny. Většině se daří překročit hranice, ale ti, na jejichž jména již byly vypsány povolávací rozkazy, dostávají doklad, že nesmějí odjet.

Putin navíc sám přiznal, že během mobilizace došlo k chybám. Podle jeho slov se mobilizace vztahuje především na lidi, kteří jsou uvedeni jako „záložáci“ a mají požadovanou zkušenost z armády. Mobilizovaní prý musejí projít výcvikem.

Mobilizovaní jdou na smrt, říkají ruští vojáci, kteří bojovali na Ukrajině

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám