Hlavní obsah

Ukrajinci pokračují v postupu u Lymanu a v Chersonské oblasti, tvrdí američtí analytici

Kyjev

Ukrajinská armáda v posledních dvou dnech zaznamenala výrazný postup v okolí Lymanu na východě Ukrajiny a v Chersonské oblasti v jižní části země, uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Podle něj zřejmě ukrajinská armáda vstoupila do Luhanské oblasti.

Ukrajinská armáda upevňuje své pozice u LymanuVideo: Reuters

 
Článek

Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že ukrajinská armáda úspěšně pokračuje v protiofenzivě. „Zuřivé boje pokračují v mnoha oblastech fronty,“ řekl Zelenskyj a pokračoval: „Stále více a více Rusů se snaží uniknout, invazní armáda trpí stále většími a většími ztrátami.“

Foto: Reuters

Ukrajinská armáda upevňuje své pozice u Lymanu

Ve východní Charkovské oblasti se ukrajinské armádě daří postupovat od Kupjansku směrem do Luhanské oblasti. Podle ruských zdrojů, na něž se ISW odvolává, se nyní předsunuté ukrajinské jednotky nacházejí asi 16 kilometrů od Svatova, které je významným logistickým uzlem v západní části Luhanské oblasti.

Ukrajinci postupují i v Chersonské oblasti. Přiznali to sami Rusové

Válka na Ukrajině

Poblíž obcí Čorvonopopivka a Piščane se Ukrajincům zřejmě podařilo přetnout důležitou silnici ze Svatova do Severodoněcku. Novým ruským opěrným bodem se patrně stane město Kreminna, uvádí institut.

Foto: Reuters

Mrtví ruští vojáci na Ukrajině

Představitel proruských separatistů Luhanské lidové republiky Andrej Maročko uvedl, že ukrajinská armáda překročila hranice oblasti na blíže neurčeném místě a postupuje na Lysyčansk. Ruské zdroje se podle institutu obávají, že ukrajinské jednotky budou pokračovat v postupu na východ a útočit na zranitelná místa v Luhanské oblasti.

V noci na úterý Rusové ostřelovali město Nikopol raketami Grad, uvedl gubernátor Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko. Město je podle jeho slov bez vody kvůli poškozeným rozvodům, je poškozena řada administrativních budov a zemědělské podniky v okolí města.

Foto: ISW, Novinky

Situace v charkovské oblasti na Ukrajině - stav k 3. říjnu 2022

Reklama

Výběr článků

Načítám