Hlavní obsah

Putin se připravuje na další vzpouru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil tajným službám, aby se připravily na novou vojenskou rebelii, jež po likvidaci šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina hrozí. Tvrdí to list The Moscow Times, který se odvolává na dva zdroje blízké Kremlu a vládního úředníka, který dříve pracoval v „silových strukturách“. Podle týdeníku Newsweek je ale pravděpodobnější vzpoura v řadách pravidelné ruské armády.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin na jednání bezpečnostní rady v Kremlu (srpen 2023)

Článek

Ruští zpravodajci podle ruskojazyčné verze The Moscow Times už pracují na kontrole a prevenci takových „akcí“, jako byla ta, již v červnu „zorganizoval“ Jevgenij Prigožin.

„Tanky, které se přiblížily na necelých 200 kilometrů k Moskvě, udělaly na Vladimira Putina nezapomenutelný dojem. Prigožin se nejen vzepřel velení armády, ale také neuposlechl osobní rozkaz prezidenta, a proto byl považován za hrozbu pro režim,“ uvedl The Moscow Times.

Všechno je fajn. Objevila se zřejmě poslední nahrávka Prigožina před smrtí

Evropa
Foto: Stringer, Reuters

Hrob šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina na Porochovském hřbitově v Petrohradě

Podle týdeníku Newsweek se už v červenci objevily zprávy, že se v reakci na nedokonanou červnovou vzpouru wagnerovců moskevští policisté začali učit „novým dovednostem“ včetně taktiky městského boje, střelby z kulometů a „práce“ s granáty“.

Začátkem srpna pak britské ministerstvo obrany uvedlo, že Putin nechal vyzbrojit Rosgvardiju, která sdružuje jeho v podstatě osobní jednotky, děly a útočnými vrtulníky.

Teče mu do bot? Putinovi podřízená garda dostane těžké zbraně

Evropa

Ruským dědictvím po Prigožinovi jsou oddíly s bojovými zkušenostmi z Ukrajiny, Afriky a Blízkého východu, které podporuje „mediální impérium“ v podobě množství kanálů na Telegramu.

„Navíc se mnozí wagnerovci domnívají, že za Prigožinovou smrtí stojí úřady. To vše vytváří rizika, které Kreml nemůže ignorovat,“ řekl Oleg Ignatov, analytik International Crisis Group.

Foto: Pmc Wagner, Reuters

Jevgenij Prigožin, šéf ruské soukromé žoldnéřské skupiny wagnerovci, promlouvá ve videovzkazu z neznámé pouštní oblasti v Africe.

Proto podle The Moscow Times Putin dva dny po likvidaci Prigožina podepsal dekret, který ukládá wagnerovcům přísahat věrnost a zavázat se bránit ústavní pořádek. Podle ruského politologa Abbase Galljamova považuje prezident Putin hrozbu nové vzpoury nebo spiknutí za docela reálnou.

„Svědčí o tom to, že Putin šel do likvidace Prigožina, i když to ohrozilo spoustu projektů, což naznačuje, že prezidentovou prioritou je zachování moci, a nikoli expanze,“ uvedl podle The Moscow Times Galljamov.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Bojovník wagnerovců stojí u neformálního památníku vedle bývalého sídla Wagnerovy skupiny v Petrohradě

„Putinův problém je v tom že jeho image vybledla a přestala odpovídat ruskému požadavku na silného a rozhodného vůdce, který dosahuje potřebných cílů rychle a s minimálními náklady a oběťmi,“ poznamenal Ignatov s tím, že jde o následek přechodu války na Ukrajině do vleklé fáze.

Tentokrát to bude pravidelná armáda

Podle geopolitického analytika Nikoly Mikovice je ale pravděpodobné, že místo wagnerovců se tentokrát vzbouří pravidelná ruská armáda. Většina ruských velitelů je podle něj nešťastná ze způsobu, jak ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov vedou válku na Ukrajině.

„Takže pokud přijdou další porážky na Ukrajině, bude nová vzpoura téměř nevyhnutelná,“ usoudil podle Newsweeku analytik.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Jevgenij Prigožin podává jídlo tehdejšímu ruskému premiérovi Vladimiru Putinovi ve své restauraci u Moskvy 11. listopadu 2011.

„Nemyslím si ale, že by se – alespoň prozatím – pokusili svrhnout Putina, protože jeho popularita je stále vysoká. Místo toho se stejně jako Prigožin zaměří na Šojgua a Gerasimova,“ dodal.

Podle Todda Armstronga, šéfa ruských, středoevropských a eurasijských studií na Grinnell College v Iově, ve skutečností záleží pouze na tom, zda má Putinova moc pevné základy, nebo zda v Rusku existuje opravdový nesouhlas s jeho počínáním.

V Prigožinově smrti má prsty generál Averjanov, starý známý z Vrbětic, tvrdí britští agenti

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám