Hlavní obsah

Všechno je fajn. Objevila se zřejmě poslední nahrávka Prigožina před smrtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telegramový kanál Grey Zone, který má vazby na Wagnerovu skupinu, v úterý zveřejnil dosud nepublikované video jejího zakladatele Jevgenije Prigožina. Bylo prý pořízeno jen pár dní před jeho smrtí. Pokud jsou video i jeho datace autentické, jedná se dost možná o poslední Prigožinovo poselství.

Nově zveřejněné záběry Prigožina pár dnů před jeho smrtíVideo: Reuters

 
Článek

„Pro ty, kteří spekulují o tom, jestli jsem naživu, jak se mi daří – právě teď je víkend, druhá polovina srpna 2023 a já jsem v Africe. Takže pro lidi, kteří rádi mluví o tom, jak by mě rádi zahubili, nebo o mém soukromém životě, o tom, kolik vydělávám nebo o čemkoli jiném – všechno je v pořádku,“ říká Prigožin na videu.

Agentura Reuters, která nahrávku ve čtvrtek převzala a rozeslala, upozorňuje, že nebyla schopna ověřit její autenticitu, přesněji potvrdit datum a místo jejího vzniku.

Vojenské oblečení, hučka a hodinky na pravé ruce odpovídají Prigožinově vzhledu na předchozím videu zveřejněném 21. srpna. Také o něm wagnerovci tvrdili, že bylo natočeno v Africe, ale ani to nebylo možné ověřit.

V Prigožinově smrti má prsty generál Averjanov, starý známý z Vrbětic, tvrdí britští agenti

Zahraniční

Prigožinova zmínka o víkendu naznačuje, že byl nejnovější klip natočen 19. nebo 20. srpna, tedy pouhé tři nebo čtyři dny předtím, než se s Prigožinem a jeho družinou 23. srpna severně od Moskvy zřítil jeho soukromý tryskáč.

Příčina pádu Prigožinova letadla dosud nebyla objasněna. Na letecké neštěstí to ale příliš nevypadá. Zdá se, že zakladatele Wagnerovy skupiny někdo zlikvidoval. Kreml, proti němuž se Prigožin v červnu krátce vzbouřil, zapojení do havárie odmítá, ve středu ale poprvé připustil, že mohla být způsobena úmyslně.

Detaily pohřbu Prigožina: Bez davů i vojenských poct a s prvky konspirace

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám