Hlavní obsah

V Prigožinově smrti má prsty generál Averjanov, starý známý z Vrbětic, tvrdí britští agenti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na smrti Jevgenije Prigožina má podíl generál Andrej Averjanov, velitel elitní jednotky ruské vojenské rozvědky GRU, nechvalně proslulý z kauzy výbuchů ve Vrběticích či otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v britském Salisbury. S odvoláním na zdroje z britské tajné služby to uvedl list Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Generál Andrej Averjanov na summitu Rusko-Afrika v Petrohradě

Článek

Generál Averjanov měl podle listu dlouhodobě na starosti „zahraniční operace“ ruské vojenské rozvědky. Daily Mail v této souvislosti připomíná, že podle britských tajných služeb v roce 2018 velel útoku na dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliju.

Jeho jméno se také objevuje v souvislosti s vyšetřováním výbuchů ve Vrběticích z roku 2014. Jako velitel elitní jednotky GRU 2155 podle tehdejšího zjištění portálu Bellingcat řídil důstojníky Anatolije Čepigu a Alexandra Miškina, které čeští vyšetřovatelé považují za strůjce vrbětických explozí.

Foto: Stringer, Reuters

Hrob šéfa Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina na Porochovském hřbitově v Petrohradě

Podle Daily Mail mezi Averjanovem a Prigožinem panovala dlouhodobá zášť. Souvisela údajně s aktivitami wagnerovců v Africe, které se GRU snažila kontrolovat. Po nepovedené vzpouře wagnerovců se Averjanov objevil na petrohradském summitu Rusko-Afrika, což spustilo spekulace, že se generál stane novým šéfem skupiny se zvláštním důrazem na „africké operace“.

Detaily pohřbu Prigožina: Bez davů i vojenských poct a s prvky konspirace

Evropa

Možná to bylo schválně, připustil Kreml

Kreml ve středu poprvé připustil, že havárie letu, během níž Prigožin zahynul, mohla být způsobena úmyslně. „Je zřejmé, že se zvažují různé verze, včetně verze - víte, o čem mluvím -, řekněme, úmyslná krutost,“ řekl podle Reuters mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov novinářům na dotaz ohledně vyšetřování.

Foto: Stringer, Reuters

Prigožinovo letadlo spadlo během letu z Moskvy do Petrohradu

Pádem letounu, který se minulý týden zřítil v Tverské oblasti, se nebude zabývat Mezistátní letecký výbor (MAK), který v Rusku a dalších postsovětských zemích vyšetřuje příčiny leteckých nehod, informovala agentura TASS. MAK sám také oznámil, že se k okolnostem Prigožinova letu nebude vyjadřovat, což agentura Reuters označila za „neobvyklý krok“.

Zároveň Kreml odmítl mezinárodní vyšetřování, které by se týkalo především Brazílie, kde se havarovaný letoun Embraer Legacy 600 vyrábí.

Havárií se zabývá ruský Vyšetřovací výbor (obdoba americké FBI), a to na základě podezření z porušení pravidel bezpečnosti a provozu letecké dopravy.

Letadlo s Prigožinem se zřítilo před týdnem – přesně dva měsíce poté, co šéf wagnerovců vedl neúspěšnou vzpouru proti ruskému armádnímu velení. Pád stroje nepřežil nikdo z deseti lidí na palubě. Příčina havárie není dosud známá.

Dmitrij Peskov minulý týden jako „absolutní lež“ odmítl podezření Západu, že Prigožin byl zabit na příkaz Kremlu. Bílý dům ale opakovaně poznamenal, že bez Putinova vědomí se toho v Rusku moc nestane.

V pekle budeme ti nejlepší. Starším videem s Prigožinem si jeho stoupenci dodávají kuráž

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám