Hlavní obsah

Putin se oficiálně znovu ujal prezidentského úřadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin se v úterý během okázalé inaugurace v Kremlu ujal dalšího šestiletého mandátu v čele země. Volby hlavy státu vyhrál letos v březnu se ziskem 87,28 procenta hlasů poté, co v roce 2022 zahájil invazi na Ukrajinu a v podstatě zlikvidoval jakoukoliv politickou opozici.

Inaugurace PutinaVideo: Reuters

 
Článek

Ruský prezident Vladimir Putin na inauguračním ceremoniálu poděkoval za důvěru a podporu ve všech regionech země a připomněl ty, kteří bojují na frontě. „Chci se poklonit našim hrdinům, účastníkům speciální vojenské operace (Rusko tak nazývá invazi na Ukrajinu, poz. redakce), všem, kteří bojují za vlast,“ řekl.

Na prvním místě podle něj budou zájmy a bezpečnost ruských obyvatel. Rusko si podle Putina samo určí svůj osud, „o osudu si rozhodneme sami a pouze sami pro dobro současných a budoucích generací“. Je přesvědčen, že země projde obtížným, přelomovým obdobím důstojně a stane se ještě silnějším. „Rusko je připraveno posílit dobré vztahy se všemi zeměmi,“ prohlásil.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Inaugurace Putina

„Byli jsme a budeme otevřeni posilování dobrých vztahů se všemi zeměmi, které považují Rusko za spolehlivého a čestného partnera. A to je skutečně světová většina,“ řekl.

Se západními státy neodmítá vést dialog. „Volba je na nich: zda mají v úmyslu pokračovat ve snaze zadržovat rozvoj Ruska, pokračovat v politice agrese, v neustálém tlaku na naši zemi po celá léta, nebo hledat cestu ke spolupráci a míru,“ řekl Putin.

Za hlavní prioritu označil zachování letitých hodnot a tradic.

Nechceme železnou oponu. Slovensko vyšle zástupce na Putinovu inauguraci

Evropa

Ceremonie začala úderem 12:00 moskevského času (11:00 SELČ). Putina ve Velkém kremelském paláci přivítali potleskem hosté v Andrejevském sále. Inaugurace se účastní členové ruské vlády, poslanci, soudci, příslušníci ústřední volební komise i význačné osobnosti ruské vědy a kultury či slavní sportovci. Ze zahraničí tu má zástupce například Francie či Slovensko, chybí ale hosté z Německa, České republiky, Estonska, Velké Británie, Kanady či Evropské unie. Svou účast odřekli v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a kritikou stavu ruské demokracie.

USA nevyslaly nikoho, Seagal ale nechyběl

Oficiálního zástupce odmítly vyslat i Spojené státy, mezi hosty v Kremlu nicméně nechyběl americký herec Steven Seagal, který má i ruské občanství a již v roce 2018 se Putinovy inaugurace zúčastnil.

„Je to největší světový vůdce. Prezident Putin bude nejlepší,“ řekl anglicky Seagal ruskému telegramovému kanálu Shot.

Inaugurace Putina bude bez českého diplomata. Velvyslanec byl odvolán

Domácí

Putin v Andrejevském sále složil přísahu poprvé v roce 2000, následně v roce 2004. S ohledem na ústavu se poté nemohl ucházet o třetí mandát v řadě, stanul proto v čele vlády, než se v roce 2012 opět stal prezidentem. Znovuzvolen byl i v roce 2018.

V lednu 2021 podepsal zákon, který mu umožňuje ještě dvakrát kandidovat na post hlavy státu, a prezidentem tak může být až do roku 2036, kdy by mu bylo 83 let a měl by za sebou 36 let vládnutí. Tím by překonal i komunistického diktátora Josifa Stalina, který byl u moci v letech 1927-1953, tedy 26 let, ale ještě by se nevyrovnal carovi Petru Velikému, který v období 1682-1725 vládl 42 let.

Neuznávejte Putina jako ruského prezidenta, vyzývá Ukrajina

Evropa

Výběr článků

Načítám