Hlavní obsah

Inaugurace Putina bude bez českého diplomata. Velvyslanec byl odvolán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupce českého velvyslance v Moskvě se inaugurace znovuzvoleného prezidenta Ruské federace Vladimira Putina 7. května nezúčastní. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to oznámil v televizi Nova s tím, že vláda dosavadního velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku ke konci května odvolala.

Foto: Profimedia.cz

Odvolaný velvyslanec Vítězslav Pivoňka

Článek

Na inauguraci nepojede ani jeho zástupce. „Nemyslím si, že naše současné vztahy mezi Českem a Ruskem odpovídají tomu, aby náš současný charges d’affairs, což je pan Ondřejka, se takové ceremonie za Česko účastnil,“ uvedl Lipavský.

Putin bude znovu skládat prezidentský slib po šesti letech 7. května v Kremlu. Prezidentský úřad převezme už popáté, zemi vede už 24 let. Volby v Rusku proběhly mezi 15. a 17. březnem.

Česká republika svého velvyslance v Moskvě nemá. Končící velvyslanec Vítězslav Pivoňka se vrátil do Prahy na konci roku 2022, ve funkci zůstane do konce května. „My na výměně a na novém velvyslanci intenzivně pracujeme. Současný pan velvyslanec už byl odvolán a věřím tomu, že se nový velvyslanec objeví,“ uvedl Lipavský.

V diskusi často padá i názor, že by Česko nového velvyslance do Moskvy vysílat neměla, a to kvůli svému nesouhlasu s válkou na Ukrajině.

Úřad vede dočasně zástupce velvyslance Jan Ondřejka. Jméno případného nástupce velvyslance vládní strany ještě nesdělily, v médiích se však skloňuje jméno Daniela Koštovala, který dříve působil jako náměstek na ministerstvu obrany.

„Neumím si představit, jak by ČR mohla jmenovat velvyslance v Rusku, protože technicky vzato jde o představitele našeho prezidenta u hlavy přijímajícího státu,“ poznamenal bývalý diplomat Vladimír Votápek.

Na postupu panuje shoda

I kdyby velvyslance Česko v Moskvě mělo, na inauguraci by nejel. Putinovo zvolení totiž západní svět zpochybnil. Evropský parlament k tomu přijal 25. dubna ve Štrasburku usnesení, ve kterém členské státy EU a mezinárodní společenství vyzval, aby neuznaly výsledek ruských prezidentských voleb za legitimní.

Putina nutí strach ze Západu vydávat rekordní částky na zbrojení

Amerika

„Vzhledem k tomu, že se konaly na nezákonně okupovaných územích Ukrajiny a ani v rámci Ruska nebyly svobodné ani spravedlivé, nesplňovaly základní mezinárodní volební standardy, a postrádaly tak demokratickou legitimitu,“ stojí v usnesení.

„Evropský parlament naléhavě žádá, aby se vztahy s Putinem omezily na záležitosti nezbytné pro regionální mír i pro humanitární a lidskoprávní účely, například na výměnu vězňů, návrat deportovaných dětí na Ukrajinu nebo výzvu k propuštění politických vězňů,“ píše se dál v rezoluci.

S tím, že na inauguraci nepojede žádný český diplomat, souhlasí i stínový ministr zahraničí za hnutí ANO Jaroslav Bžoch.

Krok pokládá za správný i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Vladimír Putin nebyl demokraticky zvolený prezident a svým jednáním se stal masovým vrahem. Proto nevidím jediný důvod, abychom mu u toho svítili,“ uvedl.

„Česká diplomacie by měla být přítomna pouze u mezinárodního trestního soudu v Haagu, až tam jednou Vladimír Putin skončí,“ dodal.

Lídr Spolu Alexandr Vondra pokládá za správné, že se inaugurace neúčastní žádná vládní delegace nebo velvyslanec. „Otázku, zda tam má někde sedět nějaký nižší diplomat akreditovaný v Moskvě, bych ponechal na rozhodnutí ministerstva zahraničních věcí,“ dodal Vondra s tím, že by se postoj měl koordinovat v rámci Unie.

Moskva umístila Zelenského na seznam stíhaných osob

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám