Hlavní obsah

Putin chce zemřít ve funkci. Je jedno, jakým způsobem, tvrdí americká expertka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin podle americké bezpečnostní expertky a znalkyně Ruska Fiony Hillové ztratil kontakt s realitou. Nic prý nenasvědčuje tomu, že by se chystal ve funkci nejvyššího představitele země skončit.

Foto: Profimedia.cz

Americká odbornice na Rusko Fiona Hillová

Článek

Hillová, která v otázkách Ruska radila třem americkým prezidentům, naposledy Donaldu Trumpovi, to uvedla v rozhovoru pro německý magazín Stern. „Chce zemřít ve funkci. Je jedno, jakým způsobem,“ řekla.

V minulosti byla pro Putina velmi důležitá ekonomika, ale dnes mu záleží už jen na historické velikosti jeho země, dodala. „Toto obrovské ruské impérium není pro Putina výtvorem z temné minulosti. Vytahuje z kremelských archivů všechny prastaré smlouvy a věří, že každá země, kterou kdy Rusko ve své historii dobylo, mu patří i dnes,“ uvedla dále Hillová, která s Putinem seděla u vyjednávacího stolu a napsala o něm několik knih.

Podle Hillové Putin trpí paranoiou, což expertka přičítá zejména pandemii koronaviru. „Najednou se ocitl v úplné izolaci. Myslím, že už ztratil skutečný kontakt s lidmi, kteří by jej mohli odvést od jeho idejí. Myslím, že se stal paranoidním,“ řekla Hillová.

Považuje za pravděpodobné, že v pozadí zničení Kachovské přehrady na Dněpru stojí šéf Kremlu osobně. Hillová svou domněnku dokládá tím, že Putin se často chlubil, že jeho otec za druhé světové války jako člen zvláštního komanda při obléhání Leningradu nacistickým wehrmachtem ničil městskou infrastrukturu. „Tato akce je ale i znamením, že Rusové se připravují na brutální bitvu,“ dodala Hillová.

„Působí vždy soustředěně a dobře připraven“

Podle ní má Putin image velmi soustředěného a vždy dobře připraveného člověka, na což je – jak dodala – hrdý. Je prý ale také příliš přesvědčen, že vždy všechno ví a že se dokáže přizpůsobit nové situaci.

„Je snadné jej považovat za pragmatika, když se nezdá být příliš v zajetí ideologií. Proto si mnozí mysleli, že je jednoduché s ním vyjednávat a obchodovat. Rádo se ale zapomíná na jeho minulost příslušníka KGB,“ podotkla Hillová.

Na otázku, jak se Putin projevuje v osobním kontaktu, zda je šarmantní, či agresivní, Hillová řekla, že obojím způsobem, a někdy dokonce ve stejnou chvíli. „Mějte na paměti, že jeho protějšek často nerozumí rusky a mnohé z toho, co Putina definuje, se ztrácí v překladu. Jeho způsob mluvy a řeč těla jsou často mylně interpretovány,“ uvedla Hillová.

Putin ještě žádnou válku neprohrál, tak se mu nesmějte za staré tanky, varoval Duda

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám