Hlavní obsah

Putin ještě žádnou válku neprohrál, tak se mu nesmějte za staré tanky, varoval Duda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský prezident Andrzej Duda varoval před unáhlenými prohlášeními o tom, že Rusko svou válku proti Ukrajině už prohrálo. Rusové mají podle něj stále dostatečné kapacity, aby pokračovali v agresi proti sousední zemi, protože se stále více mobilizují a ruská ekonomika přechází do válečného režimu.

Foto: Profimedia.cz

Jeden ze zničených tanků T-80 ukrajinskými silami během bitvy o osvobození vesnice Sulyhivka v Charkovské oblast. T-80 je sovětský tank, který byl do sovětské armády zařazen v roce 1976

Článek

„Dnes se říká, že (ruský prezident) Vladimir Putin prohrál válku a že jeho porážkou je fakt, že Finsko vstoupilo do NATO, ačkoli finská společnost dlouhá léta váhala, zda by se měla vzdát své neutrality. Dámy a pánové, Vladimir Putin dosud neprohrál žádnou válku,“ řekl Duda v rozhovoru s Almarem Latourem, generálním ředitelem americké mediální společnosti Dow Jones & Company, která vydává list The Wall Street Journal. Text konverzace zveřejnila polská prezidentská kancelář.

Duda zřejmě narážel na to, že ruská armáda za Putinovy éry válčila v Čečensku, Jižní Osetii, Gruzii, na Kavkaze, v Sýrii a v roce 2014 anektovala Krym. Ani zdaleka však nešlo o tak rozsáhlé konflikty jako je ten nynější na Ukrajině.

Duda nicméně vyjádřil naději, že Putin na Ukrajině nakonec nezvítězí. „Doufám, že to prohraje. Zatím tu ale máme situaci, kdy ruský parní válec dál drtí Ukrajinu. Na frontě umírají stovky lidí. Rusů je přes 100 milionů, zatímco Ukrajinců necelých 40 milionů. Už jen tento rozdíl ukazuje, kdo tady má výhodu,“ zdůraznil polský prezident.

Podle Dudy lidský život pro Rusy nic neznamená, zatímco pro Ukrajince má cenu zlata. „Je to jiná kultura. Rusko je jaderná velmoc, má gigantické sklady zbraní,“ uvedl polský prezident. Varoval před vysmíváním se Rusku, že na ukrajinskou frontu vytahuje tanky ze 60. let minulého století.

„Rusové byli také v Berlíně a Paříži“

„Každý z nich váží 50 až 60 tun, a pokud se hýbe, drtí bez ohledu na to, zda je, nebo není moderní,“ dodal Duda. Moskva podle něj válku prohraje až ve chvíli, kdy se podaří ruskou armádu zahnat zpět za mezinárodně uznávané hranice Ukrajiny. „Pak budeme moci říci, že (Rusové) touto válkou nic nezískali, že jejich plán na zotročení Ukrajiny selhal a že jejich imperiální ambice byly potrestány,“ řekl dále polský prezident.

„Nenechte se mýlit, (Rusové) jsou schopni propagandou lidi přesvědčit, že si musí utáhnout opasky. A že i když hladoví, měli by být hrdí, protože Rusko je skvělé,“ dodal polský prezident.

Bezpečnost Polska a pobaltských států zajistí podle Dudy jedině porážka Ruska v nynější válce. „A týká se to i západní Evropy. Připomínám našim německým sousedům, že Rusové byli v Berlíně. A připomínám kolegům z Francie, že (Rusové) byli také v Paříži za napoleonské éry,“ zdůraznil Duda.

Polsko předá Ukrajincům MiGy-29 postupně, aktuálně se jich připravuje šest

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám