Hlavní obsah

Zelenského volání po zavřeném vzdušném prostoru optimismus nezvyšuje, prohlásil Lavrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snaha ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zajistit si pomoc NATO v konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou nepomáhá rozhovorům mezi oběma stranami, prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Sergej Lavrov

Článek

„Neustálá rozzlobená prohlášení pana Zelenského optimismus nezvyšují,“ řekl podle agentury Reuters novinářům Lavrov. Na mysli měl zejména páteční ostrou kritiku ze strany ukrajinského prezidenta směrem k Západu, která se týkala odmítnutí uzavření vzdušného prostoru nad Ukrajinou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ostře zkritizoval Severoatlantickou alianci za to, že odmítá zavést bezletovou zónu nad jeho zemí. Lídry zemí NATO obvinil, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi dovolili pokračovat v bombardování měst a že „lidé, kteří ode dneška zemřou, zemřou také kvůli vám“, prohlásil v televizním projevu k Ukrajincům.

Uzavření vzdušného prostoru nad Ukrajinou by v praxi zabránilo ruským raketám a bojovým letadlům využívat ukrajinský vzdušný prostor. „Znamená tedy jeho rozčílení, že nyní bude chtít vyřešit konflikt tím, že do něj zatáhne NATO, a ne diplomatickou cestou?“ zajímalo Lavrova.

Rusko podle úřadů nedodržuje příměří, u Mariupolu pokračují útoky

Válka na Ukrajině

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba už dříve uvedl, že je rozhovorům otevřen, ovšem musí mít nějaký smysl.

Doposud ruská a ukrajinská delegace absolvovaly dvě kola rozhovorů, po nichž se shodly pouze na tom, že je potřeba vytvořit humanitární koridory pro evakuaci civilistů.

Ruské jednotky přesto pokračují v útocích na obklíčený východoukrajinský Mariupol, řekl v sobotu podle BBC místostarosta tohoto města u Azovského moře. Civilisté jsou podle něho připraveni z města odejít, ale kvůli ostřelování nemohou.

Pokračujícímu ostřelování čelí druhé nejlidnatější město Charkov, podle gubernátora Charkovské oblasti tam zemřelo za 24 hodin nejméně 21 lidí. Ruské jednotky pokračují v útoku na strategická přístavní města Cherson a Mariupol.

Cherson prohlásila v sobotu za dobytý ruská armáda, ukrajinské úřady to však záhy popřely a řekly, že je pouze Rusy obklíčen. Starosta města pak večer naznačil, že padlo do rukou ruských sil, informaci však rovněž nelze ověřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám