Hlavní obsah

Poslední souboj „midterms“ se blíží. Kontroverzní Walker čelí další kauze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 6. prosince, měsíc po letošních kongresových volbách, se rozhodne o posledním křesle v americkém Senátu. Ve druhém kole senátních voleb ve státě Georgia se utkají republikán Herschel Walker a demokrat Raphael Warnock. Předvolební průzkumy odhadují těsný souboj. Walker v posledních dnech čelí další kauze, v Georgii totiž zřejmě vůbec nemá trvalé bydliště.

Foto: Profimedia.cz

Kandidáti na senátora státu Georgia. Demokrat Raphael Warnock (vlevo) a republikán Herschel Walker (vpravo).

Článek

Zatímco v ostatních státech USA už je o senátorech rozhodnuto, Georgia svého zástupce do horní komory Kongresu vybere až příští úterý. Stát má totiž odlišná volební pravidla a kandidát musí v prvním kole získat přes 50 procent ze všech odevzdaných hlasů, jinak postupují dva nejsilnější kandidáti do druhého kola.

A protože ve volbách 8. listopadu ani jeden z kandidátů 50 procent hlasů nepřekročil, příští úterý se koná druhé kolo.

Volební průzkumy zatím nejsou jednoznačné. Zatímco podle průzkumu z 11. až 17. listopadu provedeného společností Impact Research by Warnock porazil Walkera 51 procenty hlasů, průzkum z 26. až 27. listopadu od Phillips Academy naopak mírně do popředí dává Walkera. Průzkum skupiny Frederick Polls z 23. až 26. listopadu pak předpověděl remízu.

Žádný bianco šek. USA kontrolují, jak Ukrajinci využívají poskytnutou americkou pomoc

Zahraniční

Za demokraty kandidující Raphael Warnock křeslo senátora Georgie držel už od speciálních voleb z roku 2021. Tehdy byl ale zvolen pouze na rok - do konce mandátu po odstupujícím republikánském senátorovi. Musí své místo tedy v letošních volbách obhájit.

Warnock působil 16 let jako pastor baptistické církve v Atlantě a získal doktorát z teologie.

Za republikány kandidující Herschel Walker je bývalý hráč amerického fotbalu. V primárkách - volbách, při nichž jednotlivé strany vybírají své kandidáty do voleb - jej podpořil exprezident Donald Trump, v posledních měsících však čelil řadě kauz a přibývají další.

Potrat, nařčení syna, bydliště v Texasu…

Médiím se třeba v říjnu ozvala Walkerova expřítelkyně, která tvrdila, že jí před lety zaplatil interrupci. Na tom by nebylo nic tak divného, jenže Walker v minulosti propagoval zákaz či přísné omezení potratů. Bývalá přítelkyně poskytla důkazy v podobě účtu z potratové kliniky či přání uzdravení podepsané Walkerem. Republikán tvrzení popřel a hrozil deníku Daily Beast, který o obvinění expřítelkyně informoval, že jej zažaluje.

Teprve před týdnem americká CNN odhalila, že Walker jako své trvalé bydliště uvádí Texas, přestože kandiduje na senátora Georgie. K tomuto kroku zřejmě přistoupil, aby získal daňové úlevy. CNN také uvedla, že se Walker už v lednu na veřejném vystoupení přiznal, že pobývá v Texasu.

„Žiju v Texasu. (…) Občas jsem se vydal na jih k hranici,“ řekl tehdy, když kritizoval migrační politiku prezidenta Joea Bidena a zmínil americkou jižní hranici s Mexikem.

Republikán také čelil nařčením syna, že se prý kvůli Walkerovi musela rodina za půl roku šestkrát stěhovat, aby unikla jeho výhrůžkám. A propírají se i Walkerovy zvláštní řečnické projevy, v nichž na nedávném předvolebním meetingu mluvil o vlkodlacích či upírech.

Pokud ve druhém kole voleb v Georgii vyhraje demokrat Raphael Warnock, demokraté rozšíří svou většinu v Senátu na 51 senátorů. Mohli by díky tomu mít volnější ruku v některých legislativních tématech, u nichž je část senátorů prezidentovy strany rozdělená.

Republikáni ani díky výhře v Georgii už většinu v Senátu získat nemohou. I kdyby poté byl stav 50:50, prezidentova strana by v tom případě měla hlas navíc od úřadující viceprezidentky Kamaly Harrisové.

Dejme Ukrajině ty správné zbraně. Zásah Krymu by byl oprávněný, uvedl republikánský poslanec

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám