Hlavní obsah

Žádný bianco šek. USA kontrolují, jak Ukrajinci využívají poskytnutou americkou pomoc

Administrativa amerického prezidenta Bidena sleduje, jak Ukrajinci využívají pomoc poskytnutou Kongresem, řekl v úterý mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. Reagoval na dřívější prohlášení republikánského lídra ve Sněmovně reprezentantů Kevina McCarthyho, že USA údajně dávají v rámci pomoci Ukrajině bianco šek.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby.

Článek

„Myslím, že lidé budou pociťovat (ekonomickou) recesi a nebudou chtít Ukrajině vypisovat bianco šek,“ vyjádřil se v říjnu republikánský lídr ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy v rozhovoru pro server Punchbowl News.

Republikáni poté v listopadových kongresových volbách získali ve Sněmovně reprezentantů většinu a McCarthy hodlá kandidovat na jejího předsedu.

Jeho tvrzení a vyjádření dalších republikánů (například kongresmanky Marjorie Taylor Greeneové, která chtěla pomoc Ukrajině zatrhnout úplně) vyvolala spekulace o omezení podpory Ukrajině. Republikáni sice před volbami i po nich deklarovali, že pomoc napadené zemi nezastaví, je ale možné, že se její podoba do jisté míry promění.

Rozhodnuto. Sněmovnu reprezentantů ovládli republikáni

Zahraniční

Ukrajinci obavám rozumí

„Chci říct, že žádné bianco šeky jsme nedávali. Vše, co jsme dělali, bylo v souladu s Kongresem – za spolupráce obou stran a jejich podpory,“ prohlásil Kirby v rozhovoru pro NBC News v úterý. „A jistě chápeme obavy mnoha členů Kongresu o odpovědnosti, proto spolupracujeme s Ukrajinci, abychom se ujistili, že můžeme mít co nejvíc transparentnosti o tom, kam se tyto systémy posílají a jak jsou využity,“ dodal Kirby. „A Ukrajinci upřímně těmto obavám také rozumí. Takže tato domněnka, že je nějaký bianco šek, který jsme od Kongresu požadovali, je zkrátka nepřesná,“ podotkl.

Kirby v rozhovoru avizoval, že se demokraté budou snažit do konce roku, kdy ještě budou mít většinu v obou komorách Kongresu, prosadit další balíky pomoci Ukrajině. Přesto několikrát zopakoval, že v minulosti se na nich podíleli i republikáni. Podle Kirbyho se také dá předpokládat pokračování ruských náletů na Ukrajině, proto by podle něj Spojené státy měly Ukrajině posílat další systémy protivzdušné obrany.

USA při jednání ministrů zahraničí NATO v Bukurešti v úterý přislíbily Kyjevu balík pomoci v hodnotě 53 milionů dolarů (zhruba 1,2 miliardy korun) na opravu poškozené energetické sítě. Minulou středu také Washington oznámil vyslání protivzdušné obrany za 400 milionů dolarů (asi 9,4 miliardy korun) na Ukrajinu. USA podle Centra pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) k půlce listopadu utratily za pomoc okupované zemi přibližně 68 miliard dolarů (cca 1,6 bilionu korun).

Lipavský: Západ by neměl Ukrajině diktovat podmínky pro mír

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám