Hlavní obsah

Polovina Čechů už byla z Libye evakuována

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Zhruba polovina z 23 českých občanů, kteří se chystali opustit Libyi, již z této nepokoji zmítané země odcestovala. Druhá část se k tomu bezprostředně chystá. V Libyi ale nadále zůstávají české občanky, které mají v zemi svoje rodiny. Informaci poskytl mluvčí českého ministerstva zahraničí Vít Kolář, který však neupřesnil o jaký počet Češek se jedná.

Foto: ČTK

Tiskový mluvčí Ministerstva zahraničí Vít Kolář uvedl, že polovina Čechů už byla z Libye evakuována.

Článek

Z Tripolisu odletělo dnes odpoledne v maďarském speciálu pět zaměstnanců českého velvyslanectví, včetně velvyslance, a ještě jeden český občan. Podařilo se také evakuovat šest českých turistů z města Sabha. Ti odletěli pravidelnou linkou do Káhiry, kde se jich ujme česká ambasáda v Egyptě.

Ve východolibyjském Benghází, které je v rukou odpůrců režimu Muammara Kaddáfího, je dalších 11 českých občanů. Ti by měli odcestovat také ještě dnes britskou fregatou Cumberland na Maltu. Potvrzení o jejich nalodění očekává české ministerstvo zahraničí během večerních hodin.

Ministr obrany Alexandr Vondra dnes řekl, že Česká republika měla pro evakuace v případě nouze připravený vojenský letecký speciál.

K návratu z Libye vyzvalo Čechy v sobotu ministerstvo zahraničí s poukazem na nepřehlednost bezpečnostní situace v zemi, která se zejména v Tripolisu stále zhoršuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám