Hlavní obsah

Hamás staví na evakuačních silnicích zátarasy. Použijí vás jako živé štíty, varuje Palestince Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelské obranné síly (IDF) obvinily hnutí Hamás, že brání Palestincům v evakuaci ze severu Pásma Gazy, kde se očekává rozsáhlá pozemní ofenziva, uvádí server The Times of Israel. Podle izraelské armády Hamás zátarasy blokuje hlavní evakuační trasy a ztěžuje statisícům Palestinců cestu na jih. Zveřejnila také letecké záběry kolon, které se na trasách vytvořily.

Letecké záběry kolon na evakuačních trasách v Pásmu GazyVideo: twitter

 
Článek

„Hamás komplikuje obyvatelům Pásma Gazy pohyb na hlavních trasách a brání jim v cestě dopravními prostředky na těchto silnicích,“ stojí v prohlášení IDF, které citoval izraelský server.

Na severu Pásma Gazy žije přes milion obyvatel. Podle IDF se v rámci vyhlášené evakuace na jih enklávy vydaly statisíce Palestinců.

Mnoho z nich však uvázlo v dopravních kolonách kvůli zátarasům, které měl podle izraelské armády na silnice umístit Hamás, uvádí server The Times of Israel. Kolony na evakuačních trasách potvrzují také letecké záběry, které IDF zveřejnily na síti X.

Izraelské děti byly cílem. Ukázaly to plánky nalezené u těl teroristů z Hamásu

Blízký a Střední východ

„Sledujeme aktivní snahy Hamásu zablokovat cesty a zabránit obyvatelstvu v pohybu na jih. Hamás chce světu ukázat zraněné a mrtvé,“ uvedl mluvčí armády Daniel Hagari na sobotní tiskové konferenci k chystané pozemní ofenzivě v Pásmu Gazy.

Armáda zároveň zveřejnila letecký záběr, na němž jsou vidět dvě patrně vojenská vozidla, která stojí napříč silnicí a brání průjezdu.

Foto: IDF

Na leteckém záběru je jeden ze zátarasů, které podle izraelské armády staví Hamás na evakuačních trasách

Hagari také zopakoval výzvu Palestincům, aby opustili oblasti na severu pásma. „Opětovně vyzýváme obyvatele Gazy, jděte na jih. Hamás vás chce jako živé štíty,“ uvedl Hagari. „Je to pro vaše bezpečí. V blízké budoucnosti se chystáme zaútočit na Gazu,“ dodal.

Izraelci již v sobotu ráno apelovali na obyvatele Gazy, aby město opustili směrem na jih po dvou vytyčených trasách, a to mezi 10:00 a 16:00. „Pokud vám na sobě a vašich blízcích záleží, vydejte se podle návodu na jih,“ napsal na síti X mluvčí arabské sekce izraelských obranných sil Avichay Adraee.

Izraelská armáda v sobotu večer uvedla, že dokončuje přípravy na rozsáhlou ofenzivu na severu Pásma Gazy, která zahrne koordinovaný útok ze vzduchu, moře a země. Kdy operaci spustí, není jasné.

Izrael a Gaza v souvislostech: Velký speciál Novinek o Blízkém východě

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám