Hlavní obsah

Orbán: My víme, jak nebozí Ukrajinci trpí. Ale válku vyhrát nemohou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský premiér Viktor Orbán je přesvědčen, že Ukrajina není schopna vyhrát nynější válku, kterou proti ní rozpoutalo Rusko. Jediným řešením konfliktu je podle něj dohoda o příměří a následné mírové rozhovory.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán.

Článek

„Když se podívám na realitu, na čísla, na situaci a na to, že Severoatlantická aliance není připravena vyslat (na Ukrajinu) vojáky, je zřejmé, že nebozí Ukrajinci nemohou zvítězit na bojišti. To je můj postoj,“ řekl Orbán v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Orbán, jehož země blokuje další část vojenské pomoci EU Ukrajině a nové sankce proti Rusku, připustil, že Maďarsko nepatří do hlavního evropského proudu v pohledu na rusko-ukrajinskou válku. Nachází se v „unikátní situaci“, protože „Ukrajina není vzdálená země“, řekl.

„Ukrajina je náš soused. A za druhé, na Ukrajině žijí etnické menšiny, asi 200 tisíc lidí. Ti jsou součástí této války, jsou mobilizováni do ukrajinské armády a umírají. Ztrácíme životy každý den. Takže se na celou situaci díváme ze zvláštního úhlu,“ řekl maďarský premiér.

KOMENTÁŘ: Západ počítá s dlouhou válkou – Alex Švamberk

Komentáře

Postoj Maďarska je podle něj od samého počátku takový, že tato válka je „selháním diplomacie“. „To se nikdy nemělo stát. Tato válka neměla nikdy propuknout,“ zdůraznil maďarský premiér. „Když se podíváme na to, co se děje v první linii, je nám jasné, že řešení na bojišti nefunguje,“ dodal v situaci, kdy na Ukrajinu proudí nové západní zbraně, očekává se spuštění protiofenzivy a Rusové po roce urputných bojů oslavují dobytí Bachmutu.

„Srdce Maďarů jsou s Ukrajinci“

Orbán, navzdory tomu, že upírá vojenskou pomoc napadenému státu, prohlásil, že „srdce Maďarů jsou s Ukrajinci“ a že „Maďarsko chápe, jak moc Ukrajinci trpí“. „Ale já mluvím jako politik, který musí zachraňovat životy. Nejdůležitější věcí pro mezinárodní politické společenství je zachraňovat životy, zvláště když jste stejně jako já přesvědčeni, že není šance tuto válku vyhrát,“ řekl dále Orbán.

„Správně jste řekl, že Rusko napadlo Ukrajinu,“ řekl moderátorovi Orbán a pokračoval: „Otázkou ale není, kdo koho napadl. Otázkou je, co se stane druhý den ráno. Zemřou další lidé. Ani jedna strana nemá šanci na vítězství. Toto je válka, která bere životy mnoha lidí, aniž by přinesla výsledky,“ řekl Orbán.

Podle něj je nutné všechny přesvědčit, že existuje jediné řešení. Tím je příměří, po němž by měla začít mírová jednání, dodal Orbán. Co by mělo být jejich předmětem a zda by byl pro, aby si Rusko ponechalo ukrajinská území uchvácená silou, neupřesnil.

Orbán přirovnal evropskou integraci ke snaze Hitlera ovládnout svět

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám