Hlavní obsah

Orbán přirovnal evropskou integraci ke snaze Hitlera ovládnout svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský premiér Viktor Orbán v pátečním projevu ve městě Veszprém na západě země přirovnal projekt evropské integrace ke snaze Adolfa Hitlera o ovládnutí světa. „Byzantská říše, Karel Veliký, Napoleon a Hitler, ti všichni snili, každý na jiném základě, o evropské jednotě,“ řekl Orbán.

Foto: MTI

Viktor Orbán při projevu ve městě Veszprém

Článek

Podle předsedy maďarské vlády je dnes situace podobná. „Nezávislá národní existence a myšlenka impéria jsou přítomné současně. Národní kultura a evropské hodnoty. Suverenita, a jak říkají v Bruselu, stále užší unie,“ uvedl.

Předseda opoziční Demokratické koalice a bývalý premiér Ferenc Gyurcsány na tato slova reagoval statusem na sociální síti, že zmiňovat se o Hitlerovi najednou s evropskou integrací je nemocná a nechutná myšlenka. „Tento člověk je nemocný,“ napsal na Orbánovu adresu. „Hitler nechtěl sjednocovat Evropu, chtěl si ji porobit. Nebudoval Evropu, ale národně sociální Německo a Třetí říši za cenu milionů životů,“ zdůraznil Gyurcsány.

Orbán přivítal v Budapešti „ochránce svobodného světa“ Babiše a Klause

Evropa

Reklama

Související témata:
Veszprém

Výběr článků

Načítám